Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2011

Greek statistics: Ετοιμαζόμαστε για νέα ξεφτίλα;

Greek statistics: Ετοιμαζόμαστε για νέα ξεφτίλα;
Την προηγούμενη Τετάρτη σας γράψαμε πρώτοι και κατ' αποκλειστικότητα για τις εντολές που έχει η Eurostat να κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία του 2010 και τους φόβους της τρόικας για την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων που παραμένει ελλιπής.

Η εικόνα για τις πραγματικές οφειλές του κράτους και τα κρυφά χρέη των ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών ταμείων, που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί, ενδέχεται να φέρει νέα αναθεώρηση τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα προκαλούσε νέες αμφισβητήσεις σε μια χρονική στιγμή όπου η Ελλάδα θα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές με ομόλογα μεγάλης διάρκειας.

Το θέμα μας "αναδημοσίευσαν" πολλά μέσα (ευχαριστούμε!), όμως αξίζει να σταθούμε στις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat στην "Καθημερινή της Κυριακής", που κρούει με έμμεσο τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο κ. Ράντερμαχερ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του euro2day, αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή για τα ελληνικά στοιχεία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναθεώρησης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εurostat δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης παρά μόνο για χρονιές που έχουν ήδη κλείσει. Για το 2010, δηλαδή, ο λογαριασμός θα φανεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μια νέα αναθεώρηση των greek statistics θα αποτελέσει ακόμη ένα "χτύπημα" στην ήδη τρωθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ε.Ε., ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο όπου δίνουμε καθημερινά "εξετάσεις" προς τις αγορές και τα κοινοτικά όργανα.

Προς το παρόν, αναμονή και καλή πίστη ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα κρυφά χρέη θα διαλευκανθούν και οι δημόσιοι οργανισμοί θα καταθέσουν τους ισολογισμούς τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v