Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 18 2011

Δωρεάν μαθήματα λογιστικής… Κοινωφελών ιδρυμάτων

Δωρεάν μαθήματα λογιστικής… Κοινωφελών ιδρυμάτων
Παραθέτουμε σχεδόν αυτούσιο μικρό απόσπασμα της κατάθεσης Βγενόπουλου στη Βουλή για το Ντυνάν, η οποία συνοδεύτηκε και από καταθέσεις έγγραφων στοιχείων. 'Ετσι, για να μαθαίνουν και οι τυχόν νεαροί και… άπειροι λογιστές πώς κλείνει ισολογισμούς στην Ελλάδα ένα «Κοινωφελές Ίδρυμα».

Παραθέτουμε από τα πρακτικά της Βουλής:

«Μας επιδόθηκε μια έκθεση ελέγχου του "Ερρίκος Ντυνάν" από την ορκωτή ελέγκτρια του ομίλου του Ερρίκος Ντυνάν», αναφέρει ο κ. Βγενόπουλος… «Το πρώτο στοιχείο αφορά τις λογιστικές τους καταστάσεις και κυρίως μια παραδοχή ότι οτιδήποτε έξοδα εγκατάστασης έχουν γίνει, δεν είχαν περάσει καθόλου στις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα ένα συνολικό ποσό 26,4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα του νοσοκομείου, να μην απεικονίζεται όπως θα έπρεπε στις οικονομικές καταστάσεις.

Αυτό ήρθε συμπληρωματικά με το ότι και η αξία των ανταλλακτικών των παγίων -τα πάγια που έχει, μηχανήματα- όταν έπαιρναν ανταλλακτικά, αντί να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της χρήσης -διότι αυτό είναι τα ανταλλακτικά, είναι αναλώσιμα- πήγαιναν και αυτά σαν πάγια, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα στοιχεία της χρήσης.

Το επόμενο θέμα, το οποίο αποτέλεσε και σημείο τριβής -της πρώτης τριβής, η οποία υπήρχε μεταξύ της τράπεζας και του κ. Μαρτίνη- ήταν ότι είδαμε πως εις το κόστος παροχής υπηρεσιών υπήρχαν 6,5 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν παροχή υπηρεσιών που δεν τιμολογήθηκε προς τους ασθενείς, στα πλαίσια του κοινωφελούς σκοπού του ιδρύματος.

Με τη βάση αυτή ζητήσαμε να δούμε βάσει ποιας διαδικασίας διεξάγεται το φιλανθρωπικό έργο του "Ερρίκος Ντυνάν". Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού, υπάρχουν κριτήρια, υπάρχουν περιπτώσεις; Ποιοι είναι αυτοί που μπορούν από τους πολίτες να επωφεληθούν από το φιλανθρωπικό έργο του "Ερρίκος Ντυνάν"; Δεν μας εδόθη καμιά τέτοια διαδικασία. Αντίθετα, μας είπαν ότι υπάρχει μια διαδικασία όπου βάζει μια υπογραφή ο… πρόεδρος του "Ερρίκος Ντυνάν" και λέει π.χ. "αυτός, ο Βγενόπουλος, δωρεάν", "ο Παπαδόπουλος, δωρεάν", "ο Μιχαλόπουλος, δωρεάν".

Εμείς, λοιπόν, είπαμε τότε ότι αυτό το πράγμα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σε ένα κοινωφελές ίδρυμα και να επηρεάζει και τις οικονομικές καταστάσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα και ότι θα πρέπει να θεσπιστεί με συγκεκριμένη διαδικασία, αλλιώς, χωρίς να τοποθετούμεθα επί αξιολογικής κρίσεως, είναι πάρα πολύ εύκολο εις τον πρόεδρο, που βάζει την υπογραφή, αντί να επιτελεί κοινωφελές έργο, να κάνει -όπως το λέμε- απλώς "ρουσφέτια"…

….»Στο θέμα αυτό είχα μια συνομιλία με τον κ. Μαρτίνη, ο οποίος υπεσχέθη ότι θα υποβάλει μια διαδικασία και θα ακολουθήσει αρχές διαφάνειας, κάτι το οποίο δεν έκανε.

Τέλος -και θα σας το παραδώσω ως συνημμένο 1- η ορκωτή ελέγκτρια λέει ότι δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία του μητρώου των παγίων που εντάσσονται στην κατηγορία των μηχανημάτων και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού. Υποτίθεται πως έπρεπε να ολοκληρωθεί μια απογραφή, για να υπάρχει μια συμφωνία με τους ελεγκτές τι μηχανήματα έχει μέσα το νοσοκομείο. Αυτό, σύμφωνα με τη λογίστρια, δεν έγινε και λέει "δεν έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του ελέγχου μας". Επ’ αυτού πήραμε απάντηση από το νοσοκομείο ότι "Ναι, έχετε δίκιο, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα". Στον… επόμενο έλεγχο, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί.»…

Σημείωση Χαμαιλέοντα: Κατόπιν αιτήματος των βουλευτών, τα πρακτικά (που βεβαίως περιέχουν διάφορα γαργαλιστικά «θεματάκια», ωσάν τα παραπάνω) διαβιβάστηκαν ήδη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v