Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2011

Σαράντης: Είναι η ώρα για μεγάλα deals;

Σαράντης: Είναι η ώρα για μεγάλα deals;
Για όποιον βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, θα δει ότι οι εγχώριες πωλήσεις του Ομίλου υποχώρησαν κατά 14% το 2009, κατά ένα άλλο 11% πέρυσι και φέτος προβλέπεται (βλέπε έκθεση Alpha Finance) να πέσουν κατά ένα ακόμη 13%.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν υποθέσουμε πως οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα αυξηθούν και οι πολιτικές περιορισμού των δαπανών θα αποδώσουν, τότε θα έχουμε πιθανότατα φέτος μια κερδοφορία κοντά στα περυσινά επίπεδα, ή ακόμη και κάπως υψηλότερη (ο Όμιλος πιθανόν να δώσει guidance την Παρασκευή 8/4, στα πλαίσια της παρουσίασής της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών).

Όσοι αντίθετα βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο», εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανόν το 2011 να αποδειχτεί έτος σημαντικών deals για τον Όμιλο.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί η Σαράντης δηλώνει επισήμως ανοιχτή για εξαγορές: «η διοίκηση του Ομίλου θεωρεί κατάλληλη την παρούσα συγκυρία προς διερεύνηση νέων πιθανών εξαγορών».

Δεύτερον, γιατί όπως φαίνεται, πρόθεση είναι να εξαγοραστεί κάτι καλό και όχι κάτι φτηνό: «διερεύνηση πιθανών στόχων για εξαγορές εταιρειών στις παλαιές αγορές, που να διαθέτουν ικανά μερίδια αγοράς, κερδοφορία και δομή δαπανών που να επιτρέπει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άσκηση συνεργιών μετά την εξαγορά».

Και τρίτον, γιατί ο Όμιλος διαθέτει τη χρηματοδοτική άνεση προκειμένου να προχωρήσει σε πολύ σημαντικά ανοίγματα.

Με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2010, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανερχόταν στα 64 εκατ. όταν υπήρχαν 47 εκατ. στο ταμείο, όπως επίσης υπήρχαν και άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση (στο κυκλοφορούν και στο πάγιο ενεργητικό) συνολικού ύψους 7,1 εκατ. ευρώ.

Άρα ο καθαρός δανεισμός είναι μόλις 10 εκατ. ευρώ και μάλιστα -σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών- θα μειωθεί ακόμη περισσότερο φέτος για να καταστεί αρνητικός (θα υπάρχει θετικό καθαρό ταμείο στο τέλος του 2012)!

Να μην ξεχνάμε επίσης, ότι η εταιρεία πέτυχε πέρυσι 8 εκατ. θετικές ταμιακές ροές, τις οποίες δεν χρησιμοποίησε για μείωση του δανεισμού της, αλλά για αύξηση του ταμείου της…


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v