Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2011

ΧΑ: Τα ενδιαφέροντα ντεσού της πρόσφατης πτώσης

ΧΑ: Τα ενδιαφέροντα ντεσού της πρόσφατης πτώσης
Η υποχώρηση του Χ.Α. ως τις 640 μονάδες του 20άρη, τις προηγούμενες ημέρες, δεν προήλθε, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς παραγώγων, κυρίως από σορτάρισμα.

Τα στοιχεία δανεισμού επί των τραπεζικών τίτλων, που αποτέλεσαν και τους "πρωταγωνιστές" της πτώσης, συντείνουν προς την παραπάνω διαπίστωση.

Στην Alpha Bank οι επενδυτές είχαν δανειστεί ως και τη 18η Απριλίου 10.242.280 μετοχές, μόλις 60.500 περισσότερες από ό,τι τη 15η Απριλίου. Σε σχέση δε με την 1η Απριλίου ο αριθμός των δανεισμένων μετοχών Alpha Bank έχει μειωθεί κατά 354 χιλιάδες.

Ο δανεισμός τίτλων Εθνικής μειώθηκε δε στις 18/4 (13.160.893) έναντι της 15ης/4 (13.440.893), αν και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δανεισμός περίπου 650 χιλ. μετοχών ΕΤΕ.

Στη Eurobank ο δανεισμός αυξήθηκε μεταξύ της 15ης/4 και της 18ης/4 μόλις κατά 170.000 μετοχές ή σε ποσοστό 1,3%.

Στους τίτλους των Κύπρου, MPB, ΑΤΕ δεν υπήρξαν μεταβολές, ενώ στην Πειραιώς μεταξύ της 15ης/4 και της 18ης/4 οι δανεισμένες μετοχές αυξήθηκαν κατά 41.000.

Παρά το γεγονός ότι ο δανεισμός τίτλων δεν αποτελεί σαφές σημάδι για το άνοιγμα πτωτικών θέσεων, μια και κάποιος μπορεί να δανειστεί και να σορτάρει μετά, ή το αντίστροφο (στο Τ+3), αποτελούν προπομπό.

Σύμφωνα με χρηματιστές, σορτάρισμα υπήρξε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Δεν ήταν, όμως, το κυρίαρχο. Ο βασικότερος λόγος της πτώσης ήταν τα σπασμένα margins σε Έλληνες και ξένους και οι αναγκαστικές πωλήσεις μετοχών.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι το short ratio έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στοιχείο που αποτελεί προοίμιο ανοδικής αντίδρασης.

Το γεγονός δε ότι διενεργήθηκαν υψηλοί όγκοι σε τεμάχια δείχνει ότι μπορεί να έχουμε δει και το "wash out".

Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από το είδος της αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των αγορών το επόμενο διάστημα. Αν εκτιμηθεί ότι η Ελλάδα οδηγείται σε επιμήκυνση, το Χ.Α., σύμφωνα με χρηματιστές, θα αντιδράσει ανοδικά.

Αντίθετα, στο "κούρεμα" τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και θα κριθούν περισσότερο ανά τράπεζα, παρά το γεγονός ότι ήδη οι αποτιμήσεις ενσωματώνουν ενδεχόμενο haircut.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v