Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2011

Το ράλι της ΑΤΕ από το... πουθενά

Το ράλι της ΑΤΕ από το... πουθενά
Γιατί έτρεξε τόσο πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της ΑΤΕbank;

Προφανώς, ούτε η πλήρης κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου ήταν είδηση (ήταν δεδομένη από το ελληνικό δημόσιο και τους αναδόχους, από τους όρους της έκδοσης) ούτε μια ανακοίνωση για την απορρόφηση δύο θυγατρικών και την πώληση μιας τρίτης θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα και να επηρεάσουν τις διαθέσεις της αγοράς.

Ας δούμε όμως τον χρονικό ορίζοντα αυτού του ράλι, που ξεκίνησε περίπου κατά την περίοδο όπου τέλειωνε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της αύξησης κεφαλαίου.

Τότε, μάλιστα, που, ενώ η τρέχουσα τιμή της μετοχής θα δικαιολογούσε θεωρητική τιμή δικαιώματος πάνω από δύο ευρώ, τελικά τα δικαιώματα ήταν διαπραγματεύσιμα μόλις προς ένα λεπτό του ευρώ, ελλείψει χαμηλότερου ποσού!

Ενώ λοιπόν, έπειτα από αυτήν την καραμπινάτη αναντιστοιχία μεταξύ τρέχουσας τιμής και τιμής των δικαιωμάτων, οι ενδείξεις ήταν πως η τιμή στη spot αγορά θα λάβει την κατιούσα, τελικά έγινε το ακριβώς αντίθετο και σε λίγες συνεδριάσεις ο τίτλος κέρδισε γύρω στο 35%!

Πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί αυτό;

Πρώτον, από το γεγονός ότι το free float της μετοχής περιορίστηκε σημαντικά.

Δεύτερον, από τις εικασίες ορισμένων ότι τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και οι τράπεζες που απέκτησαν τις μετοχές στο 1,07 ευρώ (χωρίς προηγουμένως να έχουν αγοράσει δικαιώματα) κάθε άλλο παρά θα δυσανασχετούσαν αν έβλεπαν την τρέχουσα τιμή του τίτλου να ανεβαίνει. Θυμίζουμε πως κυβερνητικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση μειοψηφικού ποσοστού της τράπεζας.

Ίδωμεν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v