Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2011

Ασφαλιστικές: Εκατομμυριούχοι έτοιμοι για όλα!

Ασφαλιστικές: Εκατομμυριούχοι έτοιμοι για όλα!
Πώς έχει η κατάσταση με τις ασφαλιστικές εταιρίες; Πρώτον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από 7 - 9 εταιρίες αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Πόσα είναι τα λεφτά που λείπουν; Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι λίγα εκατομμύρια ευρώ (έως 5 - 6), ενώ αντίθετα σε τρεις εταιρίες λέγεται ότι έχει ζητηθεί αθροιστικά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ! (στις δύο από 40 και στην τρίτη 20 εκατ. ευρώ).

Και επειδή καμία από τις τρεις αυτές εταιρίες δεν συγκαταλέγεται στις «μεγάλες», κάποιοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την… επόμενη μέρα τους.

Παράγοντες της αγοράς, όμως, εκτιμούν ότι τελικά μόνο σε μία από αυτές δεν προτίθεται κάποιος να βάλει το χέρι στην τσέπη και για τον λόγο αυτόν είναι προετοιμασμένη να ακολουθήσει την… άγουσα προς τα αποδυτήρια.

Άλλωστε, και η «γύρα» που έκανε η συγκεκριμένη εταιρία στην αγορά, προκειμένου να απορροφηθεί από άλλον «παίκτη», δεν φαίνεται να κατέληξε πουθενά.

Για τις άλλες δύο εκτιμάται ότι τελικά θα υπάρξουν κάποιοι που θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά το γεγονός ότι τα 60 εκατ. ευρώ που απαιτούνται κάθε άλλο παρά εύκολα βρίσκονται στις μέρες μας.

Οψόμεθα…

Κάποιοι, βέβαια, στην ασφαλιστική αγορά ελπίζουν πως οι διαδικασίες των ελέγχων από την Τράπεζα της Ελλάδος θα χαλαρώσουν κάπως στο προσεχές μέλλον, επειδή λέγεται πως η ημερομηνία υποχρεωτικής υιοθέτησης του Solvency II θα μετατεθεί τελικά (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) έναν χρόνο αργότερα, την 1η Ιανουαρίου του 2014.

«Αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο», σχολιάζουν κάποιοι άλλοι, καθώς, ακόμη και αν τελικά η ημερομηνία εκκίνησης του Solvency II αναβληθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα χαλαρώσει ούτε στιγμή το χαλινάρι προς τις μικρές τουλάχιστον εταιρίες του κλάδου.

Και αυτό γιατί αν η νέα εποπτική αρχή δείξει σημεία χαλάρωσης και επιστροφής στο αμαρτωλό παρελθόν των ελέγχων της… επιτροπής του υπουργείου Εμπορίου και της ΕΠΕΙΑ, τότε αυτό θα αποτελέσει περίπτωση κλασικού πισωγυρίσματος, όπως υποστηρίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v