Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2011

"Λεφτά υπάρχουν", για κάποιες υγιείς εταιρίες...

Λεφτά υπάρχουν, για κάποιες υγιείς εταιρίες...
Η διεθνής εταιρία Fosun συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie Group, καταβάλλοντας 84,58 εκατ. ευρώ και αποκτώντας κάθε νέα μετοχή προς 13,30 ευρώ, τιμή ανώτερη από την τότε τρέχουσα και ακόμη υψηλότερη από το τωρινό κλείσιμο του τίτλου στη Σοφοκλέους.

Η ξένη επιχείρηση, μάλιστα, ενίσχυσε τη θέση της (από το 9,5% στο 10,2%) αποκτώντας μετοχές και από το ταμπλό και καταβάλλοντας φυσικά και επιπλέον κεφάλαια.

Κάτι ανάλογο έγινε και με την Κορρές, όπου δύο νέοι (στην εταιρία, αλλά γνωστοί στο επενδυτικό κοινό) επενδυτές, η κ. Αλεξάνδρα Δαυίδ και ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατέβαλαν αθροιστικά 9,5 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της εισηγμένης, αποκτώντας αντίστοιχα το 14,13% και το 4,32% των μετοχών της.

Και στην περίπτωση αυτήν, η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων ήταν ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή.

Ανάλογα αναμένεται να εξελιχθεί και η κατάσταση στην Alpha Grissin, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποφασισθείσα αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από συμμετοχή φίλα προσκείμενων επενδυτών και οι νέες μετοχές θα διατεθούν προς 0,40 ευρώ (ονομαστική αξία), όταν η τρέχουσα αποτίμηση στο Χ.Α. είναι χαμηλότερη.

Κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών εταιριών είναι ότι μεγάλο ποσοστό των εργασιών και των περιουσιακών στοιχείων τους βρίσκεται στο εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, ακόμη και στις μέρες μας, «λεφτά υπάρχουν» για επιχειρήσεις που εξακολουθούν να διαθέτουν ένα story ανάπτυξης, με αποτέλεσμα σε αυτές να εισέρχονται και τρίτοι.

Στις άλλες περιπτώσεις εισηγμένων που χρειάζονται ταμείο, είτε οι βασικοί μέτοχοι αναλαμβάνουν να καλύψουν τις σχετικές εκδόσεις και οι τράπεζες ακολουθούν (π.χ. Ηλεκτρονική, Nutriart κ.ά.) είτε αυτοί... το παίζουν καβουροτσέπηδες, οπότε οι τράπεζες τρέχουν (και συχνά... δεν φτάνουν) μόνες τους.

Υ.Γ.: Μπορεί η αύξηση κεφαλαίου της Imperio να καλύφθηκε από τρίτο επενδυτή και σε τιμή ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, όμως η «ουρά» του συγκεκριμένου deal σηκώνει πολλή κουβέντα, όπως και άλλη φορά έχουμε επισημάνει κατά το παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v