Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2011

Δύο "καυτά" σενάρια για τραπεζικά deal

Δύο
Φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για το επόμενο τραπεζικό deal, μετά και τις επίμονες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις με αυτήν της Alpha και της Eurobank.

Από τους διαδρόμους, λοιπόν, επενδυτικών οίκων του Λονδίνου ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η αλήθεια, σενάριο που θα ήθελε ένα "γάμο" μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Κοινώς, για φήμες μιλάμε, αλλά, είπαμε, έχουν ενδιαφέρον.

Με δεδομένο το εξαιρετικά μεγάλο αποτύπωμα τραπεζικής παρουσίας της ΕΤΕ στην ελληνική αγορά, η συμπληρωματικότητα με τη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα, η οποία δεν έχει αντίστοιχα ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, σίγουρα βγάζει νόημα. Ομοίως, η ΕΤΕ έχει πολύ μικρή παρουσία στην Κύπρο, ενώ η ύπαρξη των Ρώσων στο μετοχολόγιο της Κύπρου έχει και αυτή τη σημασία της (είπαμε, το φρέσκο χρήμα είναι σήμερα δυσεύρετο, ειδικά όταν προέρχεται από τη… Δύση).

Σημειωτέον, πάντως, ότι μετά το PSI αμφότερες οι τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, μέχρι…νεωτέρας.

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνένωσης θα ήταν μια Εθνική Ελληνοκυπριακή Τράπεζα, το οποίο ακούγεται μεν ωραία, όμως δημιουργεί και δυσεπίλυτα προβλήματα:

-Πού θα είχε η νέα τράπεζα την έδρα της;
-Ποια -και με ποιες ισορροπίες- θα ήταν η σύνθεση του Δ.Σ.;
-Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην κυπριακή οικονομία;
- Τι θα γίνει με τη Finansbank;

Δύσκολο ένα τέτοιο deal ακόμη και σήμερα, απαντούν ψύχραιμοι παράγοντες της αγοράς, που δεν ενθουσιάζονται εύκολα και συνήθως πέφτουν μέσα.

Όχι όμως και… αδύνατο!

Κάποιοι άλλοι, βέβαια (επίσης από το εξωτερικό), θυμίζουν με νόημα την παλαιότερη πρόταση συνένωσης της Πειραιώς προς την Κύπρου και διερωτώνται για τη σκοπιμότητα που θα είχε τώρα μια εξέλιξη από την… ανάποδη, με έντονο το ρωσοτσεχικό στοιχείο όσον αφορά στην εισροή φρέσκου χρήματος!

Και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές συνέργειες…

Υ.Γ.: Θα έχετε παρατηρήσει ότι εδώ και αρκετό διάστημα η Κύπρου διατηρεί σημαντικό premium έναντι των υπόλοιπων τραπεζών στο χρηματιστήριο κι αυτό το premium, όσο υπάρχει, θα απαιτεί πληρωμή από οποιονδήποτε αντισυμβαλλόμενο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v