Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2011

Στον αέρα (και) οι οικονομικές προβλέψεις του PSI

Στον αέρα (και) οι οικονομικές προβλέψεις του PSI
Tην Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε επιμόνως να δώσει πρόβλεψη για το πού θα κυμανθεί το έλλειμμα του 2011, σε σχέση με τον στόχο του 7,6%, που είχε τεθεί με την τρόικα. Επικαλέστηκε, μάλιστα, λόγους «εθνικούς» που τον εμποδίζουν, χωρίς βέβαια να τους ξεκαθαρίσει.

Στην ουσία όμως δεν χρειάζεται. Οι λόγοι είναι ο εξής… ένας:

Οι αγορές.

Πού όμως την είδαν τη… «φόλα» και προεξοφλούν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις, όπως φαίνεται κι από την πορεία των spreads και των CDSs, που δεν έχουν σημειώσει αξιόλογη μεταβολή από τα υψηλά στα οποία είχαν σκαρφαλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου;

Στη σύνοδο αυτή, θυμίζουμε, αποφασίστηκε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών (μέσω ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων - το περίφημο πλέον PSI), δημιουργώντας για μικρό διάστημα μια αίσθηση αισιοδοξίας.

Όταν όμως καταρτίστηκαν τα δεδομένα για το PSI, υπήρχε ένα έγγραφο με επίσημες προβλέψεις για την οικονομική πορεία της χώρας μας από το 2011 έως και το 2020, προκειμένου όσοι συμμετάσχουν να έχουν μια εικόνα για το μελλοντικό αξιόχρεο του… «πελάτη».

Στο έγγραφο αυτό προβλεπόταν ελληνικό έλλειμμα 17,3 δισ. ευρώ, ή 7,7% του ΑΕΠ το 2011, μείωσή του στο 5,7% το 2012 και επιστροφή σε πλεονάσματα το 2016.

Αντιστοίχως, για το ΑΕΠ προβλεπόταν μείωση κατά 3,8% το 2011, με αύξησή του κατά 0,6% το 2012 και κατά 2,1% το 2013, ώστε προοδευτικά να φτάσουμε σε ποσοστά ανάπτυξης της τάξης του 3%, σε ετήσια βάση, από το 2017 ως και το 2020!

Αυτά δηλαδή που είχαμε «συμφωνήσει» με την τρόικα.

Ατυχώς, όπως ήδη ξέρουμε, ο κ. Βενιζέλος έχει πλέον επαναδιατυπώσει τις προβλέψεις για τη μείωση του ΑΕΠ το 2011 στο 5% - 5,3%, ενώ έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να αναμένουμε επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2012.

Κοινώς, οι αριθμητικές σειρές που είχαν προβλεφθεί στο έγγραφο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI απέχουν πλέον παρασάγγας από τη σκληρή πραγματικότητα.

Όχι μόνο στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αλλά και σε αυτές για το έλλειμμα, με τις τελευταίες πληροφορίες να το ανεβάζουν στο 8,8% - 9% ως το τέλος του 2011 (αντί για 7,6%) και τις φήμες να το ανεβάζουν «ανεπίσημα» έως και στο… 10%!

Αν συμβεί μάλιστα το τελευταίο, τότε μιλάμε για απειροελάχιστη μείωση του ελλείμματος, τουλάχιστον σε ποσοστιαίες τιμές, αφού το 2010 ήταν 10,5%.

Αυτά τα δυσμενή δεδομένα ενισχύουν έναν ήδη υπάρχοντα φόβο: ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα δώσει την «τελική λύση» στο ελληνικό χρέος και πως στην πορεία θα απαιτηθεί «κούρεμα» με την… ψιλή, κι όχι ένα απλό… «φιλάρισμα» όπως το PSI.

Όπως όλοι γνωρίζουν, η διαδικασία «κλειδώματος» της συμμετοχής ιδιωτών στην τωρινή ήπια «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους ξεκίνησε χωρίς μεγάλη προθυμία - και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Οπότε γεννάται το εξής ερώτημα, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε αναλυτές του εξωτερικού:

Πόσοι επενδυτές θα συμμετάσχουν, τώρα, γνωρίζοντας ότι οι προσδοκίες για το «αξιόχρεο» της Ελλάδας έχουν μεταβληθεί προς το δυσμενέστερο;

Και πόσοι ενδεχομένως θα επιλέξουν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος που θα ενεργοποιήσει τα CDSs τους, αντί να πάρουν 30ετή ομόλογα, που έχουν ασφάλιση μόνο επί του κεφαλαίου;

Υ.Γ.: Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες μιλούν για ποσοστό συμμετοχής στο PSI που είναι επίσημα 50% και μαζί με τις ανεπίσημες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος κάπου μεταξύ 60% - 70%.

Οι δικές μας πληροφορίες, πάλι, πριν από τα γεγονότα της Παρασκευής, έκαναν λόγο για αναθεώρηση του στόχου των 135 δισ. ευρώ σε 105 - 110 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v