Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2011

Η ελληνική κρίση, τo έξυπνο χρήμα και η...Εθνική

Η ελληνική κρίση, τo έξυπνο χρήμα και η...Εθνική
Τσεκουράτα μας τα λέει ο συντάκτης των «F.T.» John Dizard, που με χθεσινό του άρθρο αναλύει πώς ένα μέρος από το διεθνές «έξυπνο χρήμα» περιμένει διακαώς τα τελευταία στάδια της ελληνικής τραγωδίας, όχι πια για να σορτάρει ελληνικά assets, αλλά για να επενδύσει μακροχρόνια και σε πολύ καλή τιμή, να αγοράσει στο ελληνικό «ξεπούλημα»!

Η ανάλυσή του (που μπορείτε να διαβάσετε μεταφρασμένη σε άλλη στήλη του euro2day.gr) δεν ασχολείται μόνο με την Ελλάδα, αλλά αποτολμά προβλέψεις και για την πορεία των εξελίξεων (που μας αφορούν βεβαίως) στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι αποτολμά μια προσέγγιση για την αξία της Εθνικής Τράπεζας, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα και αποκαλύπτει πλευρές της τις οποίες τείνουμε να ξεχάσουμε στην τρέχουσα συγκυρία.

Δίνοντας παράδειγμα των ευκαιριών που «φερμάρει» το έξυπνο χρήμα στην ταλαίπωρη χώρα μας ο κ. Dizard, πλέκει το εγκώμιο της ΕΤΕ, σημειώνοντας ότι έχει Core Tier I πάνω από 11,2% μετά τη... σφαλιάρα από τη συμμετοχή της στο roll over των ελληνικών ομολόγων, ότι έχει δείκτη καταθέσεων προς δάνεια 115%, χωρίς να έχει υποστεί σοβαρές απώλειες από την έξοδο ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό, κι ακόμη ότι έχει το 38% των εσόδων της από την Τουρκία κι άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ότι είναι ολιγοπώλιο και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε στο παραπάνω κείμενο (και συνιστούμε να το διαβάσετε).

Εμείς απλώς παραθέτουμε την κατάληξή του: Ότι, κι αν ακόμη γίνει ένα ακόμη πολύ γερό κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα και το management αποφασίσει ότι θέλει νέους επενδυτές, είναι βέβαιο πως θα βρεθούν κάποιοι πολύ πλούσιοι Έλληνες, είτε μέσα από τη χώρα είτε από την ομογένεια, να παίξουν τον ρόλο του Warren Buffett, επενδύοντας στην Εθνική.

«Η Εθνική Τράπεζα», προσθέτει, «δεν χρειάζεται το EFSF για να επιβιώσει στην επόμενη καταιγίδα. Άλλωστε, από το 1841 που ιδρύθηκε, ως σήμερα, έχει ξεπεράσει πολύ χειρότερες καταιγίδες».

Δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v