Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2011

PSI: Το αποτέλεσμα μετράει

PSI: Το αποτέλεσμα μετράει
Με τον αραμπά συνεχίζουν να καταφθάνουν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντικής μετακύλισης - ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.

Χθες, ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα "δεν προχωρά", με τη συμμετοχή να διαμορφώνεται στο 75% περίπου, ζητώντας να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί για την Ελλάδα.

To euro2day, από τις 31/8 είχε καταγράψει τις αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος, μετά τις αντιδράσεις γαλλικών και βελγικών τραπεζών και τον περιορισμό του προγράμματος σε ομόλογα λήξης έως τον Ιούλιο του 2020. 

Τότε λέγαμε ότι πολύ δύσκολα το rollover θα φτάσει στο ποσό των 135 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί στο νέο ελληνικό "πακέτο", κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο γύρο διαβουλεύσεων στους κόλπους της ευρωζώνης.

Στα καθ' ημάς, τώρα, για να αντιμετωπιστεί το χαμηλό, ακόμη, ποσοστό συμμετοχής αποφασίστηκε να συμμετάσχουν και τα Ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια, ενώ αρχικά είχαν εξαιρεθεί της συμφωνίας, και οριστικά πλέον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τα Αμοιβαία διαθέτουν κρατικά ομόλογα που δεν ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το Τ.Τ. έχει κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 3 δισ. ευρώ από ασιατικά funds τα οποία δήλωσαν συμμετοχή την Πέμπτη.

Βασικός στόχος είναι πλέον το να συγκεντρωθεί το 90% των λήξεων ως τον Ιούλιο του 2014, ώστε να μη χρειαστεί να αυξηθεί το ποσό του δανείου (109 δισ. ευρώ) που θα χορηγήσει ο EFSF στην Ελλάδα για την κάλυψη του υπολοίπου των δανειακών και χρηματοδοτικών αναγκών της.

Για τις υπόλοιπες λήξεις ως τον Ιούλιο του 2020, θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Βενιζέλος, η Ευρώπη θα αποφασίσει τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η επιθυμητή συμμετοχή του 90% του ελληνικού χρέους που λήγει ως τον Ιούλιο του 2020.

Η συμφωνία, άλλωστε, αφήνει παράθυρο να εγκριθεί το πρόγραμμα ακόμη και με συμμετοχή 80%.

Υ.Γ.: Η δυστοκία στη συμμετοχή μάλλον εξηγεί και τις δηλώσεις Βενιζέλου, βάσει των οποίων το "ορόσημο" της 9ης Σεπτεμβρίου για την ολοκλήρωση του PSI παύει να ισχύει. Και πάμε για... καλό Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v