Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήλωση - σοκ από ΟΟΣΑ: "Το PSI δεν προχωρά"

Το σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας δεν προχωρά και θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί, τόνισε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan.

Δήλωση - σοκ από ΟΟΣΑ: Το PSI δεν προχωρά
Το σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας δεν προχωρά και θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί, τόνισε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

"Από τη μια, δεν ελκυστικό για τον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη, διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ ακριβό για την Ελλάδα. Όντας τόσο ακριβό, καθίσταται λιγότερο αξιόπιστο", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Padoan.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμμετοχή των ιδιωτών διαμορφώνεται στο 75% έναντι στόχου συμμετοχής 90%. "Βλέπουμε ότι δεν προχωρά οπότε θα πρέπει να εξετασθούν άλλοι μηχανισμοί για την Ελλάδα", σημείωσε ο οικονομολόγος.


Μαύρα μαντάτα για τη διεθνή οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή οικονομία κρούει ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας απότομη επιβράδυνση στην G7 κατά τα τέλη του έτους, καθοδηγούμενη από τη Γερμανία, της οποίας η οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο. Ο ΟΟΣΑ καλεί, παράλληλα, τις κεντρικές τράπεζες να στηρίξουν τη διεθνή οικονομία κρατώντας τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα και να προετοιμαστούν για κινήσεις μείωσης επιτοκίων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

«Η ανάπτυξη επιβραδύνεται πολύ περισσότερο απ' ό,τι προβλέπαμε πριν από τρεις μήνες και ο κίνδυνος για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης αυξάνεται», δήλωσε ο επικεφαλής ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, κ. Pier Carlo Padoan, παρουσιάζοντας την έκθεση του οργανισμού για τη διεθνή οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης για την G7 στο 1,6% σε ετήσια βάση για το τρίτο τρίμηνο, με επιδείνωση στο 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η επιβράδυνση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή στη Γερμανία, για την οποία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,6% το τρίτο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο, όμως, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά -1,4%.

Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται ότι το τρίτο τρίμηνο θα καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και επιβράδυνση στο 0,4% το τέταρτο τρίμηνο. 

«Η συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ, η κρίση κρατικού χρέους σε ορισμένα μέλη της ευρωζώνης και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερες εναλλακτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης οδηγούν πτωτικά την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Pier Carlo Padoan και συμπλήρωσε: «Το εύρος της τραπεζικής απομόχλευσης, λόγω του αντίκτυπου από τις αλλαγές του εποπτικού πλαισίου, μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ό,τι έχει εκτιμηθεί».

«Ο ΟΟΣΑ συνιστά στις κεντρικές τράπεζες να κρατήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας», δηλώνει ρητά η σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.

Από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ορισμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε βήματα για τη μείωση του χρέους. Σπεύδει, ωστόσο, να συμπληρώσει: «Αυτά τα μεσοπρόθεσμα σχέδια, όμως, θα πρέπει να συνοδεύονται από αναπτυξιακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v