Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2011

Κύμα Aγανακτισμένων στη... Wall Street

Κύμα Aγανακτισμένων στη... Wall Street
Κάποιοι το ονομάζουν Αμερικανικό Φθινόπωρο (κατά την Αραβική Άνοιξη).

Στις 17 Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό κίνημα των «Αγανακτισμένων» θα καταλάβει την πλατεία της Wall Street στο Κάτω Μανχάταν, θα συγκαλέσει Λαϊκή Γενική Συνέλευση και δηλώνει ότι θα κατασκηνώσει εκεί για μήνες, διαδηλώνοντας ειρηνικά κατά της απληστίας και της διαφθοράς.

Φαίνεται σχεδόν απίστευτο, αλλά είναι αλήθεια!

«Όπως οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ισλανδία, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την επαναστατική τακτική των μαζικών καταλήψεων της Αραβικής Άνοιξης, για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στην Αμερική. Ενθαρρύνουμε τη χρήση μη βίας για να επιτευχθούν οι σκοποί μας και να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων».

Το κίνημα occupyWallStreet («Κατάληψη της Wall Street», της οδού όπου στεγάζεται το αμερικανικό χρηματιστήριο) διαθέτει τουλάχιστον 20.000 δηλωμένους οπαδούς μέχρι σήμερα και οι παρατηρητές πιστεύουν ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές που θα παρευρεθούν στα ραντεβού των Αμερικανών Αγανακτισμένων είναι περισσότεροι.

Η «Ημέρα Οργής» του ειρηνικού κινήματος έχει καθοριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν την πρώτη μαζική συνάντηση, οι Αγανακτισμένοι των ΗΠΑ καλούνται να στήσουν τις σκηνές τους στην πλατεία του μεγάλου ναού του χρήματος, να βγάλουν τα κατσαρολικά τους, να στήσουν οδοφράγματα και να ξεκινήσουν ειρηνικές διαδηλώσεις τις οποίες φιλοδοξούν να κρατήσουν για μήνες.

Φιλοδοξούν επίσης να μεταδώσουν καταλήψεις αλληλεγγύης σε όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη: Λονδίνο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Παρίσι, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο.

Εμπνευσμένοι από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης και παρακινούμενοι από τους «Αγανακτισμένους» πολίτες των ευρωπαϊκών πόλεων, οι «Καταληψίες της Wall» δεν έχουν ηγέτη και το αίτημά τους είναι ένα και μοναδικό: «Είμαστε το 99% και δεν θα ανεχτούμε άλλο την απληστία και τη διαφθορά του 1%», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Occupy Wall Street.

Το αρχικό κάλεσμα στο κίνημα έγινε από την καναδέζικη αντι-καταναλωτική ομάδα AdBusters τον Φεβρουάριο, στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης στη Μέση Ανατολή και στη βόρειο Αφρική, και μεταδόθηκε -φυσικά- μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Σήμερα, έχουν δηλώσει συμπαράσταση πολλές ακόμη ομάδες κοινωνικής διαμαρτυρίας των ΗΠΑ, όπως οι «CultureJammers», «USDayofRage.org», «People of the NYC General Assembly», «TaketheSquare.net» καθώς και πρόσφατα οι «Ανώνυμοι» χάκερ.

Όπως και στις άλλες περιπτώσεις... αγανακτισμένων ανά τον πλανήτη, οι προβλέψεις για την επιτυχία των καταληψιών της Wall Street διίστανται. Θα πετύχουν τους στόχους τους;

Με δεδομένη τη μεγάλη οργή που επικρατεί για την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μεγάλη μερίδα πολιτών, αρκετοί παρατηρητές περιμένουν συμμετοχή χιλιάδων Αμερικανών, που θα ενωθούν κάτω από το σύνθημα: «Σταματήστε τη διαφθορά της κυβέρνησης με το χρήμα της Wall Street».

«Η κατάχρηση και η διαφθορά σε επιχειρήσεις, τράπεζες και κυβερνήσεις σταματούν εδώ», ακούγεται από τη φωνή στο βίντεο της ιστοσελίδας των επίδοξων... καταληψιών. «Ελάτε μαζί μας, είμαστε "Ανώνυμοι", είμαστε μια στρατιά. Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνούμε. Wall Street, ερχόμαστε…».

Ωστόσο, οι προσδοκίες περί ορατού αποτελέσματος παραμένουν... περιορισμένες!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v