Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2011

TT-TBank: Τα ντεσού μιας αναγκαστικής συγχώνευσης

TT-TBank: Τα ντεσού μιας αναγκαστικής συγχώνευσης
Πόσο αξιολόγησαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τ Bank εν όψει συγχώνευσής τους οι... ανεξάρτητοι εκτιμητές;

Για το Τ.Τ. έδωσαν εύρος αποτίμησης μεταξύ 726 και 852,3 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό υπολείπεται των 350 εκατ. ευρώ (ποιος λέτε να πέφτει έξω, η αγορά ή οι ανεξάρτητοι εκτιμητές;).

Όσο για την Τ Bank, αποτιμήθηκε στα 7,4 - 8,7 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στα 5,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η αξία της τράπεζας στο ταμπλό δεν μπορεί να πέσει πιο κάτω, καθώς η μετοχή βρίσκεται στα 4 ευρωλεπτά και δεν μπορεί να υποχωρήσει στα 3 ευρωλεπτά, γιατί υπερβαίνει το ανώτατο όριο της ημερήσιας διακύμανσης 20%…

Πολλές πικρές σκέψεις μπορεί να κάνει κάποιος διαβάζοντας τα παραπάνω νούμερα.

Όπως, για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν μια ολόκληρη τράπεζα να αποτιμάται κάτω και από 10 εκατ. ευρώ, λιγότερο δηλαδή απ’ όσο άξιζε το 2007 το τελευταίο "σαπάκι" της Σοφοκλέους.

Ή, ακόμη, πώς ο μακροπρόθεσμος επενδυτής της Τ Bank (αυτός που είχε καταβάλει 3,60 ευρώ για να πάρει μία νέα μετοχή το 2006 στην τότε ΑΜΚ) θα ανταλλάξει τους τίτλους του με μετοχές του Τ.Τ. με σχέση 50:1. Δηλαδή, για κάθε μία μετοχή που θα δώσει θα πάρει τίτλους τρέχουσας αξίας γύρω στα 2,3 ευρωλεπτά! Μιλάμε πως από τότε μέχρι σήμερα καταγράφει απώλειες 99,3%...

Πολλοί στην αγορά θεωρούν ζημιογόνο την απορρόφηση της Τ Bank από το Τ.Τ. και την εντάσσουν στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής για αποφυγή τριγμών στο τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά του, πάντως, το Τ.Τ. υπεραμύνεται της ανάγκης για το deal, με βάση κυρίως τα παρακάτω επιχειρήματα:

Πρώτον, προϋπήρχε η συμμετοχή του 32,9% και ότι, αν δεν γινόταν η συγχώνευση, η Τ Bank δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, άρα θα χανόταν η αξία της συμμετοχής.

Αναφέρει λοιπόν, συγκεκριμένα, η διοίκηση του Τ.Τ. πως:

• "Η κεφαλαιακή θέση της Τ Bank υπολειπόταν σημαντικά στις 31/12/2010 των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων".

• Στην τρέχουσα ατμόσφαιρα "ήταν ουσιαστικά ανέφικτη η αυτοδύναμη ανάκαμψή της".

• "Υφίσταται πλέον αποδεδειγμένη αδυναμία επίλυσης του προβλήματος του ύψους των κεφαλαίων της τράπεζας".

• "Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί κατά την τρέχουσα χρήση 2011".

• "Η συγχώνευση δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Τ.Τ.", ενώ "η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής δημιουργεί ελάχιστη αραίωση της τάξεως του 0,68%".

Και δεύτερον -αναφέρεται δεύτερο στη σειρά και σε πολύ μικρότερη έκταση (τυχαίο;)-, "η συγχώνευση θα ενδυναμώσει το δίκτυο των καταστημάτων και θα παράσχει τη δυνατότητα επίτευξης οικονομιών κλίμακας και μεγιστοποίησης συνεργειών στους τομείς επιχειρηματικής πίστης, χρηματιστηριακών εργασιών, factoring και leasing, που το Τ.Τ. δεν έχει αναπτύξει σημαντικά".

Αυτό που δεν αναφέρει το Τ.Τ. είναι το αν θα προχωρούσε στην απορρόφηση στην περίπτωση όπου δεν είχε προηγηθεί η απόκτηση της συμμετοχής του 32,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v