Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2011

ΧΑ: Μήπως το "κούρεμα" φέρει τελικά κέρδη;

ΧΑ: Μήπως το κούρεμα φέρει τελικά κέρδη;
Γράφαμε στον χθεσινό «Χ» για την έκθεση της Bank of America για τον ΟΠΑΠ που έλεγε πως «τα ελληνικά μακροοικονομικά επισκιάζουν τη θετική ροή των νέων», διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση αγοράς με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού.

Λίγες ώρες αργότερα, δημοσιεύθηκαν και οι εκθέσεις της Citigroup για ΟΤΕ και Τιτάν που συνάρτησαν άμεσα τις τιμές-στόχους των δύο μετοχών με το μακροοικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Γράφει λοιπόν η Citi: «Η δίκαιη αξία του ΟΤΕ που απορρέει από τη δική μας φόρμουλα προεξόφλησης ταμειακών ροών είναι 3,80 ευρώ. Όμως, θέτουμε ως τιμή-στόχο τα 3,04 ευρώ, συνεκτιμώντας πως τα 2/3 των πωλήσεων και των κερδών του Οργανισμού προέρχονται από την Ελλάδα, όπου πιστεύουμε πως υπάρχουν σημαντικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι και αυξανόμενοι κίνδυνοι για μια ελεγχόμενη χρεοκοπία. Επειδή δεν πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ, τέτοια διογκούμενα ζητήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των μετοχών βραχυπρόθεσμα»…

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, στο πίσω μέρος του μυαλού μας τη λέξη «βραχυπρόθεσμα». Μια λέξη που περιγράφεται και στην έκθεση του ίδιου ξένου οίκου για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

«Ω δίκαιη τιμή θεωρούμε τα 14,5 ευρώ, όμως θέτουμε ως τιμή-στόχο τα 12,3 ευρώ (discount 15%)»… Στη συνέχεια επαναλαμβάνει την ίδια συλλογιστική περί αυξανόμενου κινδύνου ελεγχόμενης χρεοκοπίας, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει να έχουμε έξοδο της χώρας από το ευρώ και πως ο επηρεασμός των μετοχών θα είναι βραχυπρόθεσμος.

Τι μένει από όλα αυτά; Ότι σε περίπτωση όπου επικρατήσει το πιθανότερο -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων- σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας με παραμονή στο ευρώ, η Citi εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στις μετοχές θα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Αν λοιπόν οι εκτιμήσεις του οίκου αποδειχτούν σωστές (λέμε, αν…), τότε -με δεδομένο ότι αναμένονται καυτές εξελίξεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- οι τολμηροί αγοραστές των ημερών μας (τουλάχιστον σε μη τραπεζικά χαρτιά, που έχουν εξασφαλισμένη ρευστότητα) πολύ πιθανόν να βγουν κερδισμένοι και μάλιστα σημαντικά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Λέμε, αν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v