Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2011

ΧΑ: Ζητούνται στομάχια από… ατσάλι!

ΧΑ: Ζητούνται στομάχια από… ατσάλι!
Χρειάστηκε να κατρακυλήσει ο Γενικός Δείκτης στις 730 μονάδες ώστε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να αγοραστούν συνολικά μετοχές αξίας 60 εκατ. ευρώ

Τα πράγματα βέβαια στην πράξη είναι ακόμη χειρότερα καθώς στο παραπάνω ποσό συγκαταλέγονται οι αγορές των ιδίων μετοχών αλλά και οι παρεμβάσεις δεκάδων βασικών μετόχων και «φίλιων δυνάμεών» τους…

Το μήνυμα είναι πως το ταμπλό του Χ.Α. κατρακυλά αδιακρίτως και το γενικότερο μήνυμα της αγοράς είναι «πουλήστε Ελλάδα και πρώτα απ’ όλα τράπεζες!»…

«Τα ελληνικά μακροοικονομικά επισκιάζουν τη θετική ροή των νέων», αναφέρει στον τίτλο της έκθεσής της για τον ΟΠΑΠ η Bank of America, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύτηκε το πρωί της 4ης Οκτωβρίου και αντί η τιμή του ΟΠΑΠ στο ταμπλό της Σοφοκλέους να επηρεαστεί ανοδικά ο τίτλος απώλεσε ακόμη 12,74% της αξίας του(!), κατρακυλώντας στα 6,30 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ είναι ένα μόνο από παρόμοια παραδείγματα: αν και επηρεάζεται σε σχετικά μικρό βαθμό από την οικονομική κρίση, χθες έγραψε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου έχοντας υποχρεωθεί το τελευταίο εξάμηνο σε πολύ μεγάλη πτώση (-59%). Και να σκεφτεί κάποιος ότι ο Οργανισμός θεωρείται το πλέον αμυντικό χαρτί του Χ.Α.

Ανάλογη είναι η εικόνα και πολλών άλλων μετοχών, που -θεωρητικά τουλάχιστον- θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από τη γενικότερη τάση, λόγω π.χ. του εξαγωγικού τους χαρακτήρα, ή της έμφασής τους στην υποσχόμενη τουριστική δραστηριότητα, ή της εξασφαλισμένη επιβίωσής τους μέσα από την ένταξή τους σε ισχυρούς πολυεθνικούς ομίλους ή με κεφαλαιακές ενισχύσεις που εξασφάλισαν κ.λπ.

Είχαμε, για παράδειγμα, νέα ελάχιστα δωδεκαμήνου σε:

Εξαγωγικά χαρτιά (Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Creta Farms, Inform Λύκος, Ιχθυοτροφεία Σελόντα κ.ά.).
• Μετοχές εταιριών που επηρεάζονται θετικά από τον τουρισμό (Αστέρας Βουλιαγμένης, Autohellas).
• Μετοχές από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, Avenir, Centric).
Κρατικόχαρτα (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ).
Θυγατρικές πολυεθνικών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (Μινωικές Γραμμές, Nexans Hellas, ΑΓΕΤ Ηρακλής).
• Μετοχές εταιριών που προχωρούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, με την κάλυψη της έκδοσης να είναι -τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της- εξασφαλισμένη (Υγεία, Forthnet).
• Μετοχές εισηγμένων με μεγάλα discounts σε σχέση με την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού τους (Trastor, Sciens).

Νούμερα που σοκάρουν

Ελάχιστα μόνο περιστατικά που δείχνουν το μέγεθος της… καταστροφής στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι τα παρακάτω:

• Αθροιστικά η Alpha Bank και η Eurobank αποτιμώνται στο ταμπλό του Χ.Α. γύρω στο 1 δισ. ευρώ, όσο αποτίμησε την Εμπορική Τράπεζα η Credit Agricole πριν από λίγους μήνες ή όσο ήταν μόνο η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank στα τέλη του 2008.

• Η Εθνική Τράπεζα αποτιμάται προς 2,1 δισ. ευρώ, όταν από το 2006 έως σήμερα έχει προχωρήσει σε συνολικές αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περισσότερο από 5,5 δισ. ευρώ.

• Η «συμμαζεμένη» Τράπεζα Αττικής τελεί υπό διαπραγμάτευση με χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση από τη Flexopack, μια μεσαία βιομηχανική εταιρία.

• Η ΑΤΕbank μόλις προ διμήνου προχώρησε σε ΑΜΚ ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ και σήμερα αποτιμάται μόλις προς 380 εκατ. ευρώ.

• H Intracom Συμμετοχών αποτιμάται κάτω από τα 32 εκατ. ευρώ, όταν μόνο ένα από τα τμήματα που την αποτελούν (η πάλαι ποτέ Intrasoft) είχε κάνει το 2000 αύξηση κεφαλαίου μεγαλύτερη από 250 εκατ. ευρώ…

ΥΓ.1: Η αγορά δεν φάνηκε να συγκινείται από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης.

ΥΓ.2: Κανείς στην αγορά δεν δηλώνει (και δεν είναι) αισιόδοξος. Ωστόσο, μένει να δούμε πόσοι είναι εκείνοι οι επενδυτές που διαθέτουν γερό στομάχι και θα αγοράσουν τις επόμενες μέρες, ποντάροντας τη Σοφοκλέους προς τα πάνω…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v