Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2011

Σπάνε οι… αρμοί σε αλυσίδα Super Market

Σπάνε οι… αρμοί σε αλυσίδα Super Market
Ρίγη στην αγορά προκαλεί η ανησυχητική επιδείνωση των επιπέδων ρευστότητας μεγάλου και ιστορικού ομίλου super market, με αποτέλεσμα να σπάνε ήδη οι πρώτοι… αρμοί της αλυσίδας καθώς τράπεζες κόβουν γραμμές χρηματοδότησης.

Η αλυσίδα super market τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει ταμειακά προβλήματα εξαιτίας της υπερβολικής παγιοποίησης των προηγούμενων ετών, ως αποτέλεσμα της έντονης ανάπτυξης του δικτύου και της χαμηλής αποδοτικότητάς του. 

Έτσι υποχρεώθηκε να ρίξει πίσω την εξόφληση εγχώριων κυρίως προμηθευτών της, με αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος να έχει φθάσει, σύμφωνα με στελέχη ελληνικών βιομηχανιών, στους 8 - 9 μήνες.

Η μετάθεση των πληρωμών των προμηθευτών προκάλεσε τα πρώτα ρίγη στην αγορά, τα οποία ενισχύθηκαν μετά τις πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από τράπεζες ότι σπάει επιταγές αξίας ακόμη και κάτω των 10 χιλιάδων ευρώ.

Οι παραπάνω πληροφορίες οδήγησαν γνωστή ξένη τράπεζα, που δραστηριοποιείται εντός των ελληνικών τειχών, να μην κάνει δεκτές τις επιταγές του.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι έτερη ξένη τράπεζα έχει κάνει απαιτητό ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει ο εν λόγω όμιλος.

Ωστόσο, με βάση πηγές, η εν λόγω αλυσίδα το διάστημα αυτό βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένο fund προκειμένου μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου να δεχθεί σημαντική ένεση ρευστότητας.

Ως αντάλλαγμα γι' αυτήν την κίνηση το συγκεκριμένο fund θα αποκτήσει διψήφιο ποσοστό στην αλυσίδα.

Με φρέσκο ακόμη το κανόνι της Ατλάντικ και τα φέσια που έβαλε στην αγορά, δικαιολογείται η τεράστια ανησυχία των εγχώριων βιομηχάνων.

Δεύτερο κανόνι ή κούρεμα των οφειλομένων, και μάλιστα τέτοιων διαστάσεων, δεν αντέχεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v