Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 9 2011

Οι σκέψεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Οι σκέψεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
Ο όμιλος της Μότορ Όιλ παρακολουθεί τις κινήσεις της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ παραμένει, αλλά για τα ΕΛ.ΠΕ. περιορίζεται απλώς στην παρακολούθηση των τεκταινόμενων, χωρίς περισσότερα σχόλια.
 
Τις απαντήσεις αυτές τις έδωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ωστόσο, εκείνο που έμεινε από αυτές ήταν η επισήμανση ότι για την περίπτωση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ τουλάχιστον η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αποσαφηνίσει τη μορφή και τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

Ως εκ τούτου, ο ελληνικός όμιλος, και όχι μόνο αυτός, προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς θέλει η σημερινή κυβέρνηση.

Εμείς, πάντως, θα σεναριογραφήσουμε για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σενάριο 1ο: Μεταβίβαση της ΔΕΠΑ σε «εκλεκτό» επενδυτή, κατά προτίμηση με μελαμψή επιδερμίδα. Το τίμημα θα εξαρτηθεί από το αν θα λάβει ή όχι ως «δώρο» τον ΔΕΣΦΑ, με εξασφαλισμένη απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων, τουλάχιστον 1,5 φορά μεγαλύτερη από το Μ.Ο. της Ε.Ε.

Σενάριο 2ο: Μεταβίβαση σε ιδιώτη, αλλά με διασφαλισμένο τον έλεγχο του Δημοσίου στο μάνατζμεντ.

Επειδή όμως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αλλάζουν, θα περιμένουμε.

Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι ρωτούσαν εκπρόσωπο της εταιρίας πώς είναι δυνατόν με τόσο μεγάλη πτώση της ζήτησης και των πωλήσεων στην ελληνική αγορά να επιβιώνουν εταιρίες με τεράστιες οφειλές, επισφάλειες και διογκούμενες ζημίες.
 
Η απάντηση που δόθηκε, εν μέσω χαμόγελων και υπονοουμένων, έλεγε με λίγα λόγια τα εξής: Μα, πιστεύετε ότι έχει αλλάξει κάτι στο λαθρεμπόριο καυσίμων; Οι ίδιες μέθοδοι, τα ίδια κυκλώματα και, προ πάντων, τα «κέρδη» αφορολόγητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v