Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2011

H Ελλάδα και το σωσίβιο της Πορτογαλίας

H Ελλάδα και το σωσίβιο της Πορτογαλίας
Οι αγορές προεξοφλούν, και όχι άδικα, ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να "κουρευτεί" κατά τουλάχιστον 50% για να καταστεί βιώσιμο.

Η Γερμανία πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση και μαζί της συντάσσεται η ομάδα του σκληρού πυρήνα (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία).

Πέραν του ότι βαθύ "κούρεμα" του 50% και άνω δεν μειώνει ισόποσα το χρέος, όπως έχει εκτενώς παρουσιάσει το Euro2day (Πόσο πάει το κούρεμα για την Ελλάδα), το δεύτερο πρόβλημα είναι η Πορτογαλία.

Με την Ελλάδα να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, η Πορτογαλία συχνά αναφέρεται σε αντιδιαστολή με τη χώρα μας ως το "καλό" δημοσιονομικά παιδί.

Και όμως, οι φίλοι μας οι Πορτογάλοι δεν πάνε καθόλου πίσω στις… αποκλίσεις έναντι των στόχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, στο τέλος Ιουνίου το έλλειμμα ανερχόταν στο 8,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 5,9% για το τέλος του έτους, λόγω και του "κρυφού" ελλείμματος που αποκαλύφθηκε στην περιφέρεια των νησιών Μαδέιρα.

Εξ ου και η κεντρική τράπεζα συνέστησε την περασμένη Πέμπτη να ληφθούν σημαντικά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τον στόχο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από τη Moody’s, η οποία στο εβδομαδιαίο credit outlook σημείωσε ότι οι ενδείξεις δημοσιονομικής υστέρησης στην Πορτογαλία είναι αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική της ικανότητα, γιατί καθιστούν δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος φέτος και το 2012.

Ο οίκος αξιολόγησης κρίνει ανησυχητική την αποκάλυψη κρυφών ελλειμμάτων, παρομοιάζοντας την Πορτογαλία με την Ελλάδα.

Και προειδοποιεί ότι άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο ρίσκο στα σχέδια αναδιάρθρωσης της Πορτογαλίας, με την κρίση να εξαπλώνεται και πέρα από την ευρωζώνη σε ένα τέτοιο σενάριο.

Αυτά φοβούνται στο Παρίσι και στο Βερολίνο και αναζητούν τρόπους ώστε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μείωση του χρέους των ιδιωτών, με διατήρηση όμως του εθελοντικού χαρακτήρα του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v