Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2011

Καυτά παραλειπόμενα από την Proton Bank

Καυτά παραλειπόμενα από την Proton Bank
Τι έμεινε στην Bad Bank: Στην παλαιά Proton, την bad bank δηλαδή, που τέθηκε σε εκκαθάριση, παρέμειναν, πέραν του μετοχικού κεφαλαίου, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό (Lower Tier II) που εκδόθηκε πρόσφατα και καλύφθηκε από τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς), ύψους 47,5 εκατ. ευρώ, και το ΜΟΔ μειωμένης εξασφάλισης ύψους 60 δισ. ευρώ, που εκδόθηκε στις αρχές της χρονιάς και καλύφθηκε από την Πειραιώς και ιδιώτες.

Από τα στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας στην «παλαιά Proton» παρέμειναν επισφαλή δάνεια άνω των 700 εκατ. ευρώ. Όλα σχεδόν τα δάνεια που κρίθηκαν επισφαλή, ακόμη και κάποια που εξυπηρετούνται κανονικά, παρέμειναν στην «παλαιά Proton».

Η πόκα και ο μουτζούρης: Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που παρέμειναν στην «παλαιά Proton» είναι χορηγήσεις της τελευταίας διετίας προς επιχειρήσεις.

Κύκλοι της ΤτΕ δηλώνουν ότι θα επιδιωχθεί για τα παραπάνω δάνεια να δοθούν υψηλότερες εξασφαλίσεις ή ακόμη και να αποπληρωθούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθούν ακόμη και νομικές διαδικασίες όπου κριθεί αναγκαίο.

Το γεγονός ότι το ΜΟΔ των 47,5 εκατ. ευρώ παρέμεινε στην «παλαιά Proton» έχει επίσης τη σημασία του.

Δείχνει αφενός ότι αναγκάστηκαν να καλύψουν το ΜΟΔ και αφετέρου ότι η
αποπληρωμή του εξαρτάται από το τι θα εισπράξει από τα παραπάνω επισφαλή σήμερα δάνεια η «παλαιά Proton».

Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος των επισφαλών δανείων αφορά σε επιχειρήσεις που εξαγόρασαν κλάδους και δραστηριότητες της Alapis.

Αν τα παραπάνω ισχύουν, και με δεδομένο τον υψηλό δανεισμό της Alapis και προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναμένεται ένας νέος γύρος πόκας.

Με διακύβευμα, όμως, τον… μουτζούρη. Πόσος θα είναι και πώς θα κατανεμηθεί…

Η «νέα Proton» του ΤΧΣ: Στη νέα Proton, που συστάθηκε τη Δευτέρα, μεταβιβάστηκαν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού καθώς και κάποια ομόλογα που εξέδωσε προ ετών η τράπεζα και διατέθηκαν σε επενδυτές του εξωτερικού.

Το Ταμείο κεφαλαιοποιεί την τράπεζα με 250 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και θα ελέγχει βεβαίως το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στόχος του Ταμείου είναι να πουλήσει την τράπεζα εντός διετίας, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτό θα καταστεί δυνατό εντός των επόμενων μηνών και αφού βγουν τα αποτελέσματα ελέγχου της BlackRock και συνεκτιμηθούν στις αποφάσεις της ΤτΕ.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει λεπτομερής απογραφή του τι παραλαμβάνει η νέα Proton. Και της απογραφής ακολουθούν ευθύνες…

Και η επισκευή της BMW: Λίγα 24ωρα πριν ο υπουργός Οικονομικών υπογράψει την απόφαση κρατικοποίησης της Proton Bank, και ενώ φαινόταν ότι η ΤτΕ θα ζητούσε παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ., εις εξ αυτών αποφάσισε να στείλει στο συνεργείο την παλαιά πολυτελή BMW του μακαρίτη Μαρκόπουλου.

Δεν τον συγκράτησε ούτε το υψηλό κόστος επισκευής, ισόποσο της αποζημίωσης για την απόλυση τουλάχιστον ενός εργαζομένου, από τις δεκάδες που προωθούσε …

Τελικώς, ο ίδιος έφυγε, αλλά ο λογαριασμός επισκευής έμεινε στην τράπεζα. Στη «νέα Proton». Στην παλαιά έμειναν οι συμβάσεις leasing των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν τα στελέχη της τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v