Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2011

ΧΑ: Αδύναμο το «οχυρό» των 30 λεπτών

ΧΑ: Αδύναμο το «οχυρό» των 30 λεπτών
Στο ερώτημα αν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μπορούσε να αποκτήσει τις νέες μετοχές των τραπεζών (αν τελικά προκύψει η σχετική ανάγκη) έναντι ποσού χαμηλότερου των 30 λεπτών του ευρώ ανά τεμάχιο η απάντηση που δίνεται είναι «τυπικά όχι, ουσιαστικά ναι».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Αν η τρέχουσα τιμή μιας τραπεζικής μετοχής υποχωρήσει κάτω από τα 30 λεπτά, έστω στα 20, τότε το ΤΧΣ αποκτώντας τις νέες μετοχές προς 30 λεπτά του ευρώ θα περιορίσει το dilution των παλαιών μετόχων σε σχετικά χαμηλότερη έκταση.

Ωστόσο, στην πράξη, μπορεί κάλλιστα να μην ακολουθηθεί η συγκεκριμένη οδός. Γιατί μπορεί μεν να απαγορεύεται αύξηση κεφαλαίου να γίνεται κάτω από το όριο των 30 λεπτών του ευρώ (ελάχιστη επιτρεπόμενη ονομαστική αξία), ωστόσο θα μπορούσε προηγουμένως να μειωθεί ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών (π.χ. μέσα από μετοχοποίηση αρνητικών αποθεματικών) και έτσι η τρέχουσα τιμή των (λιγότερων σε αριθμό) νέων τίτλων να ανεβεί σημαντικά πάνω από τα 30 λεπτά…

Άρα το ΤΧΣ έχει τον τρόπο να αποκτήσει τις νέες μετοχές έναντι τιμήματος χαμηλότερου από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v