Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2011

Τράπεζες: Τα ομόλογα, το mark to market & η ζημία

Τράπεζες: Τα ομόλογα, το mark to market & η ζημία
Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων πέρασε κυριολεκτικά στα ψιλά της ειδησεογραφίας.

Η Γενική Τράπεζα, θυγατρική της Societe Generale, στο γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αποτίμησε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει σε τιμές αγοράς.

Ακολουθώντας τις επιταγές του European Banking Authority και την πρακτική της μητρικής της (SocGen), η Γενική αποτίμησε τα κρατικά ομόλογα με τη μέθοδο του mark to market περίπου στο 40% της ονομαστικής τους αξίας.

Υποχρεώθηκε έτσι να σχηματίσει πρόσθετη πρόβλεψη απομείωσης ύψους 149,5 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί στο β΄ τρίμηνο ο σχηματισμός πρόβλεψης για τα ελληνικά ομόλογα ύψους 80,6 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η Γενική έχει σχηματίσει προβλέψεις 230,1 εκατ. ευρώ για κρατικά ομόλογα αξίας κτήσης 381 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο ακούμε ότι θα πράξει και ο όμιλος Credit Agricole για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διαθέτει σε επίπεδο μητρικής και εν Ελλάδι θυγατρικής (Εμπορική).

Υπό κανονικές συνθήκες, την ίδια διαδικασία θα έπρεπε να ακολουθήσουν και οι εγχώριες τράπεζες. Να αποτιμήσουν δηλαδή στο Q3 τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν σε τιμές αγοράς, σχηματίζοντας πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί στις λεπτομέρειές της και δεν έχει κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επομένως, δεν υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας στην -πιθανή- περίπτωση όπου οι τράπεζες δεν καταφέρουν να βρουν όλα τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές.

Εξ ου και όπως όλα δείχνουν οι εγχώριες τράπεζες θα αποφύγουν να αποτιμήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε τιμές αγοράς στο Q3, επικαλούμενες το τυπικό του θέματος.

Ότι δηλαδή έχουν ταξινομήσει τα ομόλογα στο Διακράτησης ως τη Λήξη ή στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και τα αποτιμούν ως εκ τούτου σε τιμές κτήσης.

Μέχρι τουλάχιστον να οριστικοποιηθεί το PSI plus…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v