Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2011

Ποντάρισμα στα σίγουρα με φίλο από τα παλιά...

Ποντάρισμα στα σίγουρα με φίλο από τα παλιά...
Μπορεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) να βρίσκεται προ του λουκέτου ως ένας από τους οργανισμούς του Δημοσίου που θα κλείσει με βάση τις επιταγές της τρόικας, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει έναν παλιό του φίλο για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.).

Ποιον; Τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο, με τον οποίο συμπορεύτηκε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και έκτοτε αρκετοί έλεγαν πως οι σχέσεις τους είχαν διαρραγεί. Το ενδιαφέρον είναι πως ετοιμαζόταν να τον βάλει πρόεδρο στην ΚΕΔ λίγο προτού κλείσει, όταν ήταν ακέφαλη για οκτώ - εννιά μήνες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λήψη αποφάσεων σε σημαντικά ζητήματα ως προς τη διαχείριση κρατικής περιουσίας. Άλλαξε όμως "γνώμη" και τον έθεσε υποψήφιο πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος ξεκίνησε ως ηγετικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στη δεκαετία του '70. Πέρασε στις δημοσκοπήσεις στη δεκαετία του '80, για να μετατραπεί σε image maker της Δήμητρας Λιάνη στις αρχές της δεκαετίας του '90. Έφτασε μέχρι τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ και του προέδρου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Η γνωριμία του με τον υπουργό Οικονομικών χρονολογείται από την εποχή όπου ο Ευάγγ. Βενιζέλος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος (τη διετία 1993 - 1995), όταν με μεσολάβηση της Δήμητρας Λιάνη ο Ευγ. Γιαννακόπουλος τοποθετήθηκε στη διοίκηση της ΕΡΤ. Έκτοτε, συνεργάστηκαν για χρόνια, αν και αρκετοί υποστήριζαν πως οι σχέσεις τους είχαν διαρραγεί.

Πάντως, την περίοδο όπου ο Ευάγγ. Βενιζέλος ήταν στο υπουργείο Άμυνας κυκλοφορούσαν κάποιες φήμες σύμφωνα με τις οποίες ήθελε «να βολέψει» τον κ. Γιαννακόπουλο στο διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Πώς, όμως, ο πρώην «βαμμένος» ΟΝΝΕΔίτης έφτασε μέχρι τον στενό κύκλο του παρ' ολίγον αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα προσπαθεί να διασωθεί, καθώς το πλοίο βυθίζεται;

Ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος την τριετία 1978-81 συμμετείχε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ υπό τον Δημ. Τσιγγούνη, μαζί με στελέχη που αργότερα ανέβηκαν στην ιεραρχία της Ν.Δ., όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Λευτέρης Ζαγορίτης.

Σπούδασε δικηγόρος, αλλά τη δεκαετία του '80 ασχολήθηκε με τις δημοσκοπήσεις και απέκτησε προνομιακές σχέσεις με το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Στην πορεία, η εταιρεία όπου συμμετείχε εντάχθηκε στο σχήμα το οποίο μετεξελίχθηκε σε μία από τις ισχυρότερες παρουσίες στον τομέα των δημοσκοπήσεων σήμερα.

Ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος είχε προλάβει να γνωριστεί με τη Δήμητρα Λιάνη(!) και ανέλαβε να της βελτιώσει το προφίλ, σε μια περίοδο όπου όλοι θυμόμαστε πώς την αντιμετώπιζε ο Τύπος (ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός). Για να ανταποδώσει το καλό, η κυρία Λιάνη τον έστειλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να τον τοποθετήσει στο τιμόνι της ΕΡΤ.

Όταν ο τελευταίος μεταπήδησε στο υπουργείο Πολιτισμού, τον έκανε γενικό γραμματέα, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1999. Για τρία χρόνια, ο Ευγ. Γιαννακόπουλος είχε τα ηνία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), όταν το χρήμα έρρεε και οι διαφημιστικές καμπάνιες έδιναν κι έπαιρναν.

Ήταν εκείνη η λαμπρή εποχή του Κ. Σημίτη και της «ισχυρής Ελλάδας», η οποία διοργάνωνε Ολυμπιακούς Αγώνες, όλα τα έργα δίνονταν με διαφάνεια και τα πεντοχίλιαρα ήταν... πετσετάκια.

Κάποια στιγμή τον ξαναχρειάστηκε ο παλιός του φίλος για έναν άλλον τομέα με πολλά... πετσετάκια. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, που εν τω μεταξύ είχε επιστρέψει στο υπουργείο Πολιτισμού για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον φώναξε να αναλάβει την προεδρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (τι φάμπρικα κι αυτή!), καθώς είχε παραιτηθεί ο δεύτερος κατά σειρά πρόεδρος.

Ο πρώτος πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Μιχ. Κακογιάννης είχε φύγει νύχτα και τον είχε αντικαταστήσει ο Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε στα τέλη του 2001.

Τον Μάρτιο του 2002, ο Ευγ. Γιαννακόπουλος ανέλαβε πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ως άνθρωπος που έχει «μακρά εμπειρία σε θέματα πολιτιστικής διοίκησης και διαχείρισης, καθώς και σε θέματα επικοινωνίας και προβολής της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Σήμερα, συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να εγκρίνει τον κ. Γιαννακόπουλο ως πρόεδρο της νεοσύστατης Ε.Ε.Ε.Π.

Λεπτομέρεια: θα διαχειρίζεται εκεί περί τα 14 δισ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v