Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 22 2011

Ο ΔΕΣΜΗΕ και ο... "μουτζούρης"

Ο ΔΕΣΜΗΕ και ο... μουτζούρης
Συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ στη ΡΑΕ η παράθεση στοιχείων από τους νέους επενδυτές που προτίθενται να εξαγοράσουν τις δύο μεγαλύτερες εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, Εnerga και Hellas Power.

Όπως μαθαίνει ο ΧΑΜ, η διαδικασία ελέγχου των νέων επενδυτών από την Αρχή ξεκίνησε χθες το πρωί.

Ωστόσο, έπειτα από λίγο, η συνάντηση των εκπροσώπων της Worldwide Energy Limited και των δύο εταιριών με την ηγεσία της ΡΑΕ διεκόπη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Αρχής, Νίκος Βασιλάκος, διαπίστωσε ότι οι εκπρόσωποι δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα αποδείκνυαν τη φερεγγυότητα των νέων επενδυτών έναντι των περίπου 200.000 πελατών που εξυπηρετούν και των ελληνικών αρχών.

Έτσι τους σύστησε να επανέλθουν με όποιο στοιχείο θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως προς τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας αυτής από το νέο εταιρικό σχήμα.

Επί της ουσίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές διαφορές των δύο εταιριών με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ (οι πληροφορίες αναφέρουν 130 εκατομμύρια). Όπως δε σημειώνει η εταιρία εμπορίας EGL, σε υπόμνημα που έστειλε στο ΥΠΕΚΑ, στη ΡΑΕ και στον ΔΕΣΜΗΕ, η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μεταβίβαση δεν συνάδει με όσα προβλέπονται στους κώδικες.

Ο φόβος των άλλων παικτών της αγοράς, όπως μεταφέρθηκε στον ΧΑΜ, είναι μήπως ύστερα από συζητήσεις μερικών μηνών μεταξύ υποψήφιων αγοραστών (Worldwide Energy Limited) και μετόχων των δύο εταιριών οι πρώτοι εν τέλει αποχωρήσουν.

Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τη μη συνέχιση της δραστηριότητας από τους παλαιούς μετόχους, θα είχε ως αποτέλεσμα οι όποιες οφειλές των δύο εταιριών προς τον ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ να επιμεριστούν στους άλλους παίκτες, όπως προβλέπεται στους κώδικες συναλλαγών.

Μάλιστα, η EGL στο υπόμνημά της προειδοποιεί ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί καμία χρέωση που ενδέχεται να επιβληθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ στους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς, στην περίπτωση όπου οι νέοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αποδειχθούν αφερέγγυοι έναντι των 200.000 πελατών τους, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ».

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Απλώς ότι 10 χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, γεμάτη στρεβλώσεις, όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί υγιής δραστηριότητα.

Γιατί; Μα γιατί κανείς δεν θέλησε να σπάσει αβγά. Ή να σκίσει τη γάτα, θα λέγαμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v