Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2012

Περσέας: Με 400.000 παίρνεις εισηγμένη & ρέστα

Περσέας: Με 400.000 παίρνεις εισηγμένη & ρέστα
Όσο και αν στις μέρες μας οι κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων έχουν συρρικνωθεί, το να αποτιμάται μια εταιρεία μόλις στις 379 χιλιάδες ευρώ αποτελεί (αρνητικό) πανελλήνιο ρεκόρ εδώ και κάμποσες δεκαετίες…

Πρόκειται για τη χαμηλής εμπορευσιμότητας εταιρεία ιχθυοτροφών Περσέας, που ελέγχεται κατά 41,38% από τον όμιλο Σελόντα, κατά 41,16% από τον όμιλο Κυριακού, κατά 6% από τον κ. Αντύπα και κατά το υπόλοιπο ποσοστό από μικρότερους μετόχους.

Δύο είναι τα αξιοσημείωτα στοιχεία σχετικά με τη συγκεκριμένη μετοχή:

Πρώτον, ότι από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα η τιμή της έχει κατρακυλήσει από τα 45 στο 0,022 ευρώ, με ασήμαντη αξία συναλλαγών (μόλις 1.527 ευρώ ήταν η αξία συναλλαγών του τελευταίου τριμήνου). Μάλιστα, η νέα μεγάλη ποσοστιαία πτώση της χθεσινής συνεδρίασης έγινε με όγκο συναλλαγών δύο (2)… ολόκληρων ευρώ!

Και δεύτερον, ότι η Περσέας δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες εκείνες που από οικονομική άποψη βρίσκονται στο κόκκινο. Όσο και αν ο καθαρός της δανεισμός στις 30/9/2011 ανερχόταν στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 43,5 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη στο εννεάμηνο της προηγούμενης χρονιάς εμφάνισε ίδια κεφάλαια 12,37 εκατ. ευρώ, κερδοφόρο αποτέλεσμα (782 χιλιάδες) και θετικές ταμειακές ροές 4,4 εκατ. ευρώ.

Όσο για τον τραπεζικό δανεισμό, αυτός είναι στον μεγαλύτερο βαθμό του μακροπρόθεσμος και έτσι ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας κοντεύει στο… 3.

Μιλάμε δηλαδή για μια μετοχή με P/E χαμηλότερο της μονάδας(!), με δείκτη P/BV στο 0,03 και χωρίς διαφαινόμενο πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Θα πείτε, βέβαια, πως η εμπορευσιμότητα είναι πολύ χαμηλή, πως σε τέτοιες δύσκολες εποχές την πατάνε πολύ καλύτερα «σπίτια» και χίλια δυο άλλα πράγματα. Παρ' όλα αυτά, αποτίμηση 379 χιλιάδων ευρώ για μια εισηγμένη εταιρεία που «στέκεται» είναι ένα στοιχείο που, κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον, θα πρέπει να επισημανθεί.

ΥΓ.: Μήπως η διοίκηση της εισηγμένης θα έπρεπε να σχολιάσει το γεγονός;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v