Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2012

ΔΕΗ: Η ΑΜΚ και ο Λευκός Ιππότης

ΔΕΗ: Η ΑΜΚ και ο Λευκός Ιππότης
Εδώ και καιρό έχει σταματήσει να ακούγεται, επισήμως τουλάχιστον, οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δημιουργία της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ", με την ιδιωτικοποίηση της οποίας θα λήξουν και οι εκκρεμότητες που έχει η χώρα μας με την Ε.Ε. για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, ηλεκτρισμού κ.λπ.

Οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή, σύμφωνα με τις επίσημες υπουργικές ανακοινώσεις, τελειώνουν ανά δεκαπενθήμερο, αλλά στην πραγματικότητα σέρνονται πάνω από 18 μήνες.

Την πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δραματικές ανακοινώσεις της ηγεσίας της ΔΕΗ, για την αδυναμία της επιχείρησης να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, φίλος του ΧΑΜ με βαθιά γνώση του θέματος την αξιολογεί ως προετοιμασία του κλίματος για μεταβίβαση ολόκληρης της ΔΕΗ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αντί δηλαδή να συζητάμε για το ποιες μονάδες θα πουλήσει η ΔΕΗ, μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με παράλληλη παραίτηση των παλαιών μετόχων, θα πρόσφερε στη ΔΕΗ τα απαραίτητα κεφάλαια για να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα κι επίσης θα τη συνέδεε με κάποιον από τους μεγάλους ενεργειακούς παίκτες της Ευρώπης.

Έτσι θα ήταν πιο εύκολη στη συνέχεια η πώληση μονάδων ή κάθε άλλη αντίστοιχη κίνηση, αφού το ποσοστό του Δημοσίου θα είχε μειωθεί σημαντικά, ενώ το νέο αφεντικό της ΔΕΗ θα μπορούσε πολύ πιο άνετα να διαπραγματευτεί με πιθανούς αγοραστές μονάδων, ή να κάνει ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ. Επιπλέον, να πούμε ότι ονόματα ακούγονται, κυρίως γαλλογερμανικής προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο φίλος του ΧΑΜ θεωρεί ότι, ακόμη και να μην υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο, η πώληση ποσοστού των θυγατρικών της ΔΕΗ που ελέγχουν τα δίκτυα υψηλής και χαμηλής τάσης είναι προ των πυλών.

Το ζητούμενο εδώ είναι σε ποιον βαθμό η μείωση της συμμετοχής της ΔΕΗ θα γίνει με πώληση μετοχών ή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στην πρώτη περίπτωση, η ΔΕΗ ως μητρική εταιρεία θα βελτιώσει την οικονομική της θέση (μείωση δανεισμού), ενώ στη δεύτερη οι θυγατρικές των δικτύων θα αποκτήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της υποδομής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v