Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2012

Τηλεπικοινωνίες: Πρώτο ζητούμενο η... ρευστότητα!

Τηλεπικοινωνίες: Πρώτο ζητούμενο η... ρευστότητα!
Αλλαγή συνταγής πλέον, που περιλαμβάνει λιγότερη «επίθεση» και περισσότερη ρευστότητα, στο μενού των εισηγμένων εταιρειών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Ενδεικτικές, για παράδειγμα, είναι οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank για τον ΟΤΕ, όπου ο γερμανικός οίκος -μεταξύ άλλων- επισημαίνει:

• Οι επενδύσεις του Οργανισμού θα μειωθούν το 2012 στα 584 εκατ. ευρώ (έναντι 630 εκατ. πέρυσι), με το management να μπλοκάρει όλα τα projects που δεν θεωρούνται βασικά.

• Το μέρισμα θα περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό (το 35% των καθαρών κερδών της μητρικής εταιρείας) ή γύρω στα 2 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή.

• Θα συνεχιστούν οι κινήσεις περιορισμού του κόστους και για τον λόγο αυτόν βρίσκεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Cosmote Romania με τη RomTelecom.

• Η αναχρηματοδότηση του ΟΤΕ είναι πλήρως εξασφαλισμένη για το 2012, ακόμη και αν δεν ανανεώσει κανείς πιστωτής του τον δανεισμό τους προς αυτόν. Είναι πιθανόν ο ΟΤΕ να χρειαστεί δανεισμό 500-650 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013, και ο βασικός μέτοχος, η Deutsche Telekom, θα είναι το τελευταίο καταφύγιο. Σύμφωνα μάλιστα με την Deutsche Bank, ο γερμανικός όμιλος είναι απρόθυμος να καλύψει ένα τέτοιο δάνειο και θα το πράξει μόνο αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

• Πιθανή είναι και η πώληση της θυγατρικής Hellas Sat.

To ζήτημα της ρευστότητας, βέβαια, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών δεν απασχολεί μόνο τον ΟΤΕ. Η Forthnet προχώρησε σε γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα βέβαια έχει παγώσει μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Πάντως, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου τονίζει ότι «πλέον παράγει θετικές ταμειακές ροές».

Όσο για την τρίτη εισηγμένη του κλάδου, τη Hellas On Line, μετά την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, που ολοκλήρωσε το φθινόπωρο του 2011, αποφάσισε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, αυτήν τη φορά μέσα από κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων της μητρικής Intracom Συμμετοχών και της συγγενούς Intrakat.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v