Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2012

Η διάρκεια των μετοχών του Τ.Χ.Σ. και η «γκάφα»

Η διάρκεια των μετοχών του Τ.Χ.Σ. και η «γκάφα»
Ελαφρά σύγχυση προκάλεσαν στην αγορά οι αντικρουόμενες διατάξεις αναφορικά με τον χρόνο παραμονής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες στις οποίες θα βάλει κεφάλαια.

Όπως γράφει σήμερα το Euro2day η ανακεφαλαιοποίηση από το Τ.Χ.Σ. θα διενεργηθεί με κοινές μετοχές, αλλά σε δύο παραλλαγές:

Στην πρώτη, η κρατικοποίηση αναβάλλεται καθώς το ταμείο αποκτά κοινές μετοχές με περιορισμένο δικαίωμα ψήφου μόνο για θέματα στρατηγικής σημασίας.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι (παλαιοί και νέοι) να καλύψουν ένα ελάχιστο ποσοστό της αύξησης, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί αργότερα, αλλά όπως διευκρινίζεται δεν θα είναι μικρότερο του 10%.

Στη δεύτερη, η κρατικοποίηση επέρχεται αμέσως, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των ιδιωτών μετόχων να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό.

Κάπου εδώ ξεκινά η… τρικυμία.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στη δεύτερη περίπτωση, σε αυτή δηλαδή της άμεσης κρατικοποίησης, οι κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου που λαμβάνει το Τ.Χ.Σ. θα έχουν διάρκεια ως πέντε έτη.

Για την πρώτη περίπτωση (των κοινών μετοχών με περιορισμένο το δικαίωμα ψήφου) η διάρκεια των μετοχών ορίζεται σε δύο χρόνια, με δυνατότητα διετούς παράτασης.

Έλα, όμως, που τα σχετικά άρθρα (παράγραφοι 7α και 8 του άρθρου 1) προβλέπουν το ακριβώς αντίθετο:

Ότι, δηλαδή, οι κοινές μετοχές με περιορισμένο δικαίωμα ψήφου θα έχουν διάρκεια ως 5 έτη και οι κοινές με πλήρη δικαιώματα διάρκεια 2+2 έτη.

Η παραπάνω μικρή επίδειξη προχειρότητας από το ΥΠΟΙΚ μπέρδεψε τους περισσότερους από όσους διάβασαν το τριήμερο προσεκτικά την τροπολογία.

Εικάζουμε ότι η σωστή διατύπωση είναι αυτή που αναφέρουν τα άρθρα της τροπολογίας και όχι η αιτιολογική έκθεση. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, προέβλεπε και το κείμενο των προαπαιτούμενων ενεργειών που είχε ζητήσει η τρόικα.

Αλλά επειδή στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις, καλό είναι να διευκρινιστεί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v