Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2012

Λαθρεμπόριο καυσίμων με σύστημα... «Cappuccino»

Λαθρεμπόριο καυσίμων με σύστημα... «Cappuccino»
Στον μαύρο κόσμο του πετρελαίου τα φαινόμενα νοθείας, ελλειμματικών παραδόσεων και κάθε είδους απάτης έχουν αποκτήσει παγκοσμιοποιημένη διάσταση μέσω «τριγωνικών» συναλλαγών.

Η νέα μέθοδος φέρει την κωδική ονομασία «cappuccino», αφορά την ανάμιξη του πετρελαίου με συμπιεσμένο αέρα ή άζωτο για την αύξηση του όγκου και έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στον κρίσιμο ναυτιλιακό τομέα των bunker suppliers, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Η κομπίνα γίνεται ως εξής: Πλοιοκτήτης κλείνει συμφωνία με διεθνή εταιρεία bunkering για παραλαβές καυσίμου σε διάφορα λιμάνια του κόσμου. Το πλοίο τροφοδοτείται από συμβεβλημένο ή συνεργαζόμενο γραφείο με την εταιρεία και εκεί αρχίζει το παιγνίδι.

Στο πετρέλαιο τρομπάρεται συμπιεσμένος αέρας ή άζωτο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται αύξηση του όγκου. Η παράδοση είναι ακριβής σε χιλιόλιτρα (όγκος), αλλά είναι μειωμένη σε βάρος και αυτό μεταφράζεται σε απώλεια αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα, αναφέρθηκε περίπτωση δύο Ελλήνων πλοιοκτητών οι οποίοι παρέλαβαν από δανέζικη εταιρεία προμήθειας πετρελαίων, που διατηρεί παραρτήματα στη Σιγκαπούρη και στον Πειραιά, ελλειμματικές ποσότητες που ξεπερνούν τους 300 τόνους πετρελαίου ανά περίπτωση - οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 15.000 τόνους «πειραγμένα» καύσιμα-, οι οποίες «εξαερώθηκαν» μερικές μέρες μετά την παραλαβή τους.

Στο παρελθόν οι Αρχές της Σιγκαπούρης είχαν κινητοποιηθεί, επιτυγχάνοντας σημαντικές καταδίκες και επιβάλλοντας πρόστιμα σε δεκάδες εταιρείες. Ωστόσο, το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εντοπισμού αυτής της νέας τεχνικής εξαπάτησης και νοθείας, δημιουργεί, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, ισχυρό κίνητρο για διαιώνιση του φαινομένου, αποτελώντας νέα μάστιγα για τα ελληνικά πλοία που προσεγγίζουν τη Σιγκαπούρη για ανεφοδιασμό.

Μόνο στη Σιγκαπούρη η αγορά εφοδιασμού καυσίμων αγγίζει σε αξία τα 24 δισ. δολάρια και οι ελλείψεις στις παραδόσεις σύμφωνα με τη Wilhemsen φθάνουν το 1,5% της συνολικής αξίας. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, σε 360 εκατ. δολάρια ετησίως, αν και κάποιοι ανεβάζουν την απάτη στο 1 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v