Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2012

ΝΕΛ: Πώς η διοίκησή της άλλαξε... ρεπερτόριο

ΝΕΛ: Πώς η διοίκησή της άλλαξε... ρεπερτόριο
Μόλις πριν από έναν χρόνο, η διοίκηση της ΝΕΛ μιλούσε για προοπτικές βελτίωσης και για την ανάπτυξη που σχεδίαζε σε μια σειρά μέτωπα.

Θυμίζουμε πως αυτά συνέβαιναν το 2011, με την κρίση να έχει ήδη κάνει ορατά τα σημάδια της και ενώ οι κακές ειδήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μεταδίδονταν ακόμη και στα μεσημεριανά των τηλεοπτικών σταθμών.

Θυμίζουμε επίσης πως ήταν τότε που στα ταμεία της εισηγμένης εταιρείας μπήκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ (φρέσκο χρήμα από νέους επενδυτές).

Σήμερα, μόλις κάτι μήνες από τότε, η διοίκηση της ΝΕΛ άλλαξε πλήρως το… ρεπερτόριό της.

Αναγκαστικά προφανώς, γιατί τα αποτελέσματα του 2011 κάθε άλλο παρά ευνοϊκά ήταν (πάτωσε όλος ο κλάδος, αλλά η ΝΕΛ ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής):

Ζημίες 61 εκατ. ευρώ, αρνητικές ταμειακές ροές 24 εκατ. ευρώ, περιορισμός ιδίων κεφαλαίων στα 12,1 εκατ. ευρώ και o ορκωτός ελεγκτής αναφέρθηκε σε «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολία συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου».

Τι περιλαμβάνει λοιπόν το νέο… ρεπερτόριο της ΝΕΛ;

Αντί για ανάπτυξη που έλεγε πέρυσι, πιθανή αποεπένδυση πάγιων περιουσιακών στοιχείων, ή αλλιώς το ενδεχόμενο να προχωρήσει η εταιρεία, «σε εύλογο χρονικό διάστημα», στην πώληση πλοίων αναπόσβεστης αξίας 36 εκατ. ευρώ.

Επίσης, συρρίκνωση της δραστηριότητάς της, δεδομένου ότι -όπως υποστηρίζει η ίδια η διοίκησή της- «η επέκταση των δραστηριοτήτων της τους προηγούμενους μήνες δεν απέφερε τα αναμενόμενα»…

Τέλος, αποφασίστηκε η διακοπή συμβάσεων ναυλώσεων συγκεκριμένων πλοίων, επανεξετάστηκαν οι συβάσεις πρακτόρευσης και μειώθηκαν οι αποδοχές του προσωπικού.

Από την όλη αυτή εξέλιξη, λοιπόν, θύματα υπήρξαν οι εργαζόμενοι, που προφανώς δεν έφταιγαν σε τίποτε. Μεγαλύτερα όμως θύματα ήταν οι μέτοχοι, καθώς ο τίτλος της ΝΕΛ έχει χάσει το 75% της αξίας του το τελευταίο δωδεκάμηνο, το 99,5% την τελευταία τριετία και το 99,7% την τελευταία πενταετία!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v