Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 9 2012

Ο πνίξας του... πνίξαντος!

Ο πνίξας του... πνίξαντος!
Τον περασμένο Δεκέμβριο με διαδικασίες-εξπρές κοινοπραξία τραπεζών δάνεισε τον ΟΠΑΠ με 290 εκατ. ευρώ προκειμένου ο Οργανισμός να καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ τα αναλογούντα από την επέκταση της άδειας και τα VLTs

Την ίδια στιγμή, εταιρείες που πραγματοποιούν εκτός Ελλάδος από τα δύο τρίτα έως και το 95% των πωλήσεών τους περιμένουν έως και έναν ολόκληρο χρόνο να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους.

Είναι εμφανές ότι οι πολιτικές διακηρύξεις για στήριξη των εξαγωγών και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ακόμη κενές περιεχομένου.

Με ευθύνη μάλιστα του ίδιου του Δημοσίου.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2011 όχι μόνο στράγγιξε την όποια ρευστότητα υπήρχε στις τράπεζες, καθώς χρειάστηκαν περίπου 5 δισ. ευρώ παραπάνω για να χρηματοδοτηθούν τα τρέχοντα ελλείμματα του Δημοσίου μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων, αλλά μείωσε και τη δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η όξυνση της κρίσης και οι ατυχείς χειρισμοί (αποχώρηση της τρόικας, δημοψήφισμα κ.ά.), έφυγαν από τις τράπεζες δεκάδες δισ. ευρώ.

Τον λογαριασμό της έλλειψης μετρητών τον πλήρωσαν κυρίως οι επιχειρήσεις.

Από την άλλη, έχουν ευθύνη και οι τράπεζες.

Για παράδειγμα, εκκρεμούν επί μήνες εγκεκριμένες αναχρηματοδοτήσεις δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, με αφορμή διαδικαστικά θέματα του τύπου άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Πρόκειται δε για επιχειρήσεις που εμφανίζουν υψηλά κέρδη σταθερά τα τελευταία χρόνια και χρηματοδοτούν μόνες τους το αυξανόμενο λόγω κρίσης και ενίσχυσης των πωλήσεων κεφάλαιο κίνησης.

Τις οποίες, δε, δανείζουν με spread της τάξης του 5,5% και άνω.

Με όλα αυτά, είναι να μην το σκέφτονται επιχειρήσεις να μεταφέρουν έδρα στο εξωτερικό;

Άλλωστε, στην Ελλάδα οι εξαγωγικές πραγματοποιούν λιγότερο από το 20% των ετήσιων πωλήσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v