Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2012

Η εγγύηση του EFSF, το μπλόκο και τα μετεκλογικά

Η εγγύηση του EFSF, το μπλόκο και τα μετεκλογικά
Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακούμε ότι μπλόκαρε η υπόθεση χορήγησης εγγύησης από τον EFSF επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το ΔΝΤ θεώρησε ότι η χορήγηση εγγύησης από τον προσωρινό μηχανισμό μόνο για τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες παραβιάζει την αρχή της ίσης αντιμετώπισης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Euro2day για… αγκάθια στο σχέδιο.

Το θέμα θα πρέπει να το χειριστεί η νέα κυβέρνηση καθώς η ανάγκη να μειωθούν οι ζημίες από το PSI και επομένως τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες παραμένει αδήριτη.

Η τρόικα αντιλαμβάνεται ότι, αν το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης δεν μειωθεί, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούν να "ανακεφαλαιοποιηθούν" σε διάστημα 5ετίας, τινάζοντας έτσι στον αέρα το νέο πλάνο για τις ιδιωτικοποιήσεις και δοκιμάζοντας το σχέδιο για μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020.

Επομένως, είτε θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος να μειωθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται, είτε ο νέος πρωθυπουργός να διαπραγματευθεί με τις ηγεσίες της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ την αποδέσμευση του υφιστάμενου σχεδίου εγγυήσεων.

Οι τράπεζες ποντάρουν, ως εκ τούτου, στο ότι κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης θα ανακτήσουν μέρος της ζημίας που έχουν εγγράψει από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

ΥΓ.: Η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει να περιληφθούν και οι κυπριακές τράπεζες σε οποιοδήποτε σχέδιο ελάφρυνσης της ζημίας από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα κρατικοποιήσεων, που θα επιβαρύνει κατά περίπου 5% επί του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v