Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2012

Η ανακεφαλαιοποίηση και τα σύμφωνα ρευστότητας

Η ανακεφαλαιοποίηση και τα σύμφωνα ρευστότητας
Σύμφωνα ρευστότητας και ανάπτυξης με το ελληνικό δημόσιο, που είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν, θα κληθούν να υπογράψουν, με βάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι τράπεζες πριν από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τράπεζες, δηλαδή, θα αναλάβουν τη δέσμευση μέρος των κεφαλαίων που θα πάρουν από το Δημόσιο στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης να το διοχετεύσουν στην αγορά.

Από τα περίπου 50 δισ. που θα διατεθούν για την ανακεφαλοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο κ. Βενιζέλος υπολογίζει ότι το λιγότερο 20 δισ. θα διοχετευθούν στην αγορά μέσα από τα σύμφωνα ρευστότητας!

Πρόκειται για… προεκλογική εκτίμηση, σχολιάζουν τραπεζίτες, σημειώνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει για να επανέλθουν πάνω από τα αποδεκτά όρια οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών και δεν σχετίζεται, τουλάχιστον άμεσα, με τη ρευστότητά τους.

Οι ίδιοι, βέβαια, επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα οδηγήσει σταδιακά από τα τέλη του έτους σε ενίσχυση της ρευστότητας, αρκεί βέβαια η χώρα να έχει κυβέρνηση και να πιάσει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους.

Πρώτον, επειδή σταδιακά θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις και η χώρα θα λάβει 6,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή λήξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Δεύτερον, επειδή αναμένεται να υπάρξουν αναβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών και μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα συμβάλουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας τους.

Τρίτον, επειδή προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 3 δισ. ευρώ οι εκδόσεις εντόκων από το Δημόσιο και επομένως η αφαίμαξη ρευστότητας από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του ταμειακού ελλείμματος του Δημοσίου.

Η αγορά, από την πλευρά της, ζητά από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να θέσουν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στις τράπεζες.

Ζητά, δηλαδή, να έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα νέων γραμμών οι εξαγωγικές και καινοτόμες επιχειρήσεις, όσες υποκαθιστούν εισαγωγές κ.ά.

Και επιπλέον να δοθούν κίνητρα στις τράπεζες για να εφαρμόζουν τις παραπάνω πολιτικές.

Όλα αυτά βέβαια θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά μετά τον Σεπτέμβριο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v