Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2012

Ο φαύλος κύκλος στην αγορά κατοικίας

Ο φαύλος κύκλος στην αγορά κατοικίας
Το 2009, παράγοντες της αγοράς ακινήτων υπολόγιζαν πως τα αδιάθετα ακίνητα στην Ελλάδα κυμαίνονταν μεταξύ των 100 και των 150 χιλιάδων και ότι ήταν θέμα ενός ή δύο ετών να κλείσει η ψαλίδα και έτσι η αγορά να αρχίσει να ανακάμπτει εκ νέου.

Μάλιστα, ορισμένοι έλεγαν πως δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε να απορροφηθεί ολόκληρη η υπερπροσφορά στις κατοικίες προκειμένου η αγορά να αρχίσει και πάλι να παίρνει μπροστά, αλλά αρκούσε το απόθεμα να περιοριστεί γύρω στις 50 - 70 χιλιάδες.

Τι έγινε στην πράξη; Μειώθηκε κατακόρυφα η προσφορά νέων ακινήτων, όπως και η ζήτηση για νέα ακίνητα. Και ίσως η μείωση της ζήτησης να ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν της προσφοράς…

Και πέραν αυτών, είδαμε να αυξάνεται η προσφορά και από παλιά ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είτε ψάχνουν «με το κερί» για μετρητά, είτε δεν αντέχουν να πληρώνουν φόρους και χαράτσια.

Έτσι, λοιπόν, όπως υποστηρίζει η Alpha Bank στο πρόσφατο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, «η υπερβάλλουσα προσφορά οικιστικών ακινήτων εκδηλώνεται με σημαντικό και αυξανόμενο απόθεμα αδιάθετων και προς πώληση ακινήτων και αφετέρου από την πολύ χαμηλή ζήτηση».

Ενώ λοιπόν το 2008 το απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών ανερχόταν στις 120.000, έως το 2011 αυξήθηκε στις 180.000 και στο τέλος του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς εκτιμάται ότι προσέγγισε τις 200.000!

Ως αποτέλεσμα λοιπόν της συνεχιζόμενης ύφεσης, αντί να κλείνει η ψαλίδα των αδιάθετων κατοικιών, αυξάνεται, και μάλιστα με επιταχυνόμενους -όπως φαίνεται- ρυθμούς…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v