Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2012

Ο Σαμαράς, το μπλοκάκι και το "οβάλ" γραφείο

Ο Σαμαράς, το μπλοκάκι και το οβάλ γραφείο
Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε στα μέλη του ότι θα τεθούν στόχοι και χρονοδιαγράμματα για το κάθε υπουργείο ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της άμεσης αποτελεσματικότητας που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί ο ίδιος όλα τα υπουργεία και θα τεθούν τα στοχοχρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Σαμαράς παίρνει, λοιπόν, το… μπλοκάκι του, στέλνοντας μήνυμα στους υπουργούς του ότι όλοι θα κριθούν από το έργο τους εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Για να έχει υπόσταση η κίνησή του, πρέπει προηγουμένως να συγκροτηθεί ένα ισχυρό team στο Μαξίμου.

Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι τα πρόσωπα που στελεχώνουν το «οβάλ γραφείο» του εκάστοτε πρωθυπουργού παίζουν καταλυτικό ρόλο στον τρόπο και στην αποτελεσματικότητα άσκησης της εξουσίας.

Πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα διαθέτουμε πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης και ο κ. Σαμαράς καλείται να συντονίσει την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική συμφωνία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αντίθεση στην οργάνωση του Μαξίμου μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου. Ο πρώτος συγκρότησε μια χαλαρή ομάδα, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και με ανυπαρξία προσώπων που να εποπτεύουν κύκλους υπουργείων, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η χαοτική εικόνα διακυβέρνησης.

Ο δεύτερος δημιούργησε ομάδα που παρακολουθούσε τόσο το έργο των υπουργών, όσο και τις διαπραγματεύσεις με εταίρους και πιστωτές, ενώ έλυσε πολλές κόντρες μεταξύ υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχει ήδη μετακομίσει το επιτελείο της Συγγρού. Ο κ. Τ. Μπαλτάκος ως γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Κ. Μπούρας, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, καθώς και ο βουλευτής επικρατείας και σύμβουλος του κ. Σαμαρά Χρ. Λαζαρίδης.

Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις καθώς θα πρέπει να αναμένεται να προστεθούν στο επιτελείο ο κ. Γ. Μουμούρας ως σύμβουλος επί των οικονομικών και οι κύριοι Υψηλάντης, Παπασταύρου και Πτωχός.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι απουσιάζουν στελέχη που να εποπτεύουν και να συντονίζουν κύκλους υπουργείων.

Ως εκ τούτου, ενδέχεται το μπλοκάκι να γεμίσει γρήγορα με εκκρεμότητες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v