Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2012

Coca Cola Τρία Έψιλον: ΕΚΕ με φόντο το παράλογο!

Coca Cola Τρία Έψιλον: ΕΚΕ με φόντο το παράλογο!

Αντιμέτωποι με το (ελληνικό) παράλογο είναι οι υπεύθυνοι Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Coca Cola Τρία Έψιλον, που καλούνται να απολογηθούν γιατί θέλησαν να χρηματοδοτήσουν την επισκευή ενός σχολείου στη Βόρεια Ελλάδα!

Η εταιρία, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αναλαμβάνει, για τις οποίες μάλιστα είχε βραβευθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και υπό τον τίτλο «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου», κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες των δήμων Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Κορδελιού- Ευόσμου να της υποδείξουν το σχολείο που βρίσκεται στην αρμοδιότητά τους και έχει περισσότερη ανάγκη επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών.

Τι το 'θελε το καλό; Ιδού η αντιμετώπιση που έλαβε από συγκεκριμένες πλευρές:

«Με προκλητικό τρόπο επιχειρεί να αξιοποιήσει την τρέχουσα οικονομική κρίση και την οικονομική δυσπραγία των δήμων γνωστή εταιρία εμφιάλωσης για να οργανώσει διαφημιστική καμπάνια προβολής των δραστηριοτήτων της». Ίσως κάποιοι θεωρούν πιθανότερο η χώρα να έχει σύντομα τόσα κεφάλαια να διαθέσει (και) για την παιδεία, ώστε να μπορεί να πετάξει δραματικά στα μούτρα της CocaCola Τρία Έψιλον τα λεφτά της, ισχυριζόμενη ότι «δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια της επιχειρηματικότητας για να έχουμε αξιοπρεπή σχολεία και αξιοπρεπή παιδεία. Περάστε έξω, σας παρακαλώ».

Πέρα από πλάκα όμως, το θέμα εδώ δεν είναι αν θα εμφανιστούν ένας ή δύο θερμοκέφαλοι που θα διαφωνούν με τον λόγο ύπαρξης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ή θα απορρίπτουν οτιδήποτε κάνει μια επιχείρηση μόνο και μόνο επειδή αυτή δεν είναι… κολεκτιβοποιημένη. Το θέμα αυτήν την εποχή είναι να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια θεσμών, παραγόντων, εταιριών και κοινωνίας για να βγούμε από την τρύπα όπου όλοι μαζί έχουμε πέσει.

Και σε αυτήν την προσπάθεια δεν συμφέρει την κοινωνία να απορρίπτει προσφορές - ειδικά αν αυτές δεν προϋποθέτουν καμία υποχρέωση εκ μέρους των δωροληπτών και ειδικά αν αφορούν την παιδεία.

Και τελικά πού είναι το κακό; Μια εταιρία αποφάσισε να φτιάξει ένα σχολικό κτίριο στο οποίο πηγαίνουν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές και προσπαθούν να κάνουν μάθημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν... σπασμένα παράθυρα, χαλασμένα καλοριφέρ κι έλλειψη βασικής υποδομής. Αντί να επικροτούμε που υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με τα χάλια των σχολείων μας, τους καταγγέλλουμε.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v