Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2012

Ο κουρέας της Σεβίλλης και οι ελληνικές τράπεζες

Ο κουρέας της Σεβίλλης και οι ελληνικές τράπεζες
Μια μικρή βόμβα περιλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσίευμα ξένου πρακτορείου, το προσχέδιο του μνημονίου που θα υπογράψει η Ισπανία για το δάνειο των 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί στη χώρα της Ιβηρικής προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τοπικές τράπεζες.

Το MoU προβλέπει «κούρεμα» στους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων και μειωμένης εξασφάλισης χρεογράφων των ισπανικών τραπεζών.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις αγορές καθώς μετά την Ιρλανδία και στην Ισπανία το βάρος δεν θα αναλάβουν μόνο οι φορολογούμενοι αλλά και οι πιστωτές των τραπεζών.

Δεν πρόκειται όμως για κεραυνό εν αιθρία.

Ο αρμόδιος επίτροπος για χρηματοοικονομικά θέματα M. Barnier είχε προειδοποιήσει.

Στις προτάσεις που κατέθεσε για την αναμόρφωση των κανόνων που διέπουν το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα ο επίτροπος συμπεριέλαβε και το «κούρεμα» ή ακόμη και τη διαγραφή του συνόλου των απαιτήσεων των ομολογιούχων των τραπεζών.

Το σκεπτικό των προτάσεών του είναι απλό: Να υιοθετηθεί και για τις τράπεζες διαδικασία ανάλογη με αυτήν στις εταιρικές πτωχεύσεις, με μεγαλύτερη ταχύτητα όμως στην εφαρμογή.
Όπως ακριβώς οι πιστωτές των επιχειρήσεων που πτωχεύουν δεν παίρνουν όλα τους τα χρήματα πίσω, έτσι θα πρέπει να συμβεί και με τους πιστωτές των τραπεζών.

Και προτείνει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μιμηθούν το παράδειγμα της Βρετανίας και της Γερμανίας και να εγκρίνουν νομοθεσία που επιτρέπει την εξαγορά των αφερέγγυων τραπεζών και την επιβολή κουρεμάτων ή υποχρεωτικών μετατροπών σε στοιχεία του ενεργητικού.

Αν οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) των ισπανικών τραπεζών οδηγηθούν, τελικώς, στον… κουρέα, τότε είναι πιθανό κάτι αντίστοιχο να γίνει και στην Ελλάδα.

Όπου, παρά τις αλλεπάλληλες δημόσιες προσφορές, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να διαθέτουν υβριδικούς τίτλους και τίτλους μειωμένης εξασφάλισης αθροιστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Και οι κάτοχοί τους σίγουρα δεν ονειρεύονται να πρωταγωνιστήσουν σε εγχώρια βερσιόν του «κουρέα της Σεβίλλης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v