Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2012

Το μανιφέστο των δανειστών και η σιωπή της Αθήνας

Το μανιφέστο των δανειστών και η σιωπή της Αθήνας
Βαριές κουβέντες είπαν στον Σαμαρά όλοι οι ξένοι που συνάντησε τον τελευταίο μήνα. Δεν γίνεται, του είπαν, να πληρώνουν όλο οι ίδιοι την αδυναμία του κράτους να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Λάβρος υπήρξε ο τελευταίος συνομιλητής του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, ο οποίος έβαλε στο κάδρο τα καρτέλ και τα κατεστημένα συμφέροντα.

Για του λόγου το αληθές μια αναδρομή από τις δηλώσεις μετά τις συναντήσεις Σαμαρά όπως τις κατέγραψε το Euro2day.gr:

Ρομπάι: «Πρέπει να σπάσουν τα μονοπώλια και τα κατεστημένα συμφέροντα έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το φορολογικό καθεστώς και η διοίκηση της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά να υπάρξει και κοινωνική δικαιοσύνη. Θα πρέπει οι έχοντες να φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος».

Μέρκελ: «Ξέρω ότι ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες πολλά. Πέντε χρόνια έχουν περάσει τα πάνδεινα (…). Οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι οι αλλαγές είναι σημαντικές, ειδικά όταν λέμε ότι δεν θα πρέπει να πληρώνουν οι αδύνατοι αλλά και αυτοί που δεν έκαναν τις θυσίες που θα έπρεπε».

Ολάντ: «Η χώρα θα πρέπει να δείξει την αξιοπιστία του προγράμματός της και τη βούληση να φτάσουν τα προγράμματα μέχρι το τέλος λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός».

Γιούνκερ: «Προσωπικά πιστεύω ότι αυτοί με τα χαμηλά εισοδήματα έχουν υποφέρει πολύ και δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις γι' αυτούς. Και άλλα μέρη της κοινωνίας πρέπει να συμβάλουν».

Μάλιστα ο Βαν Ρομπάι έφτασε στο σημείο να πει ότι στο τέλος του ελληνικού προγράμματος η Ελλάδα «θα αποκτήσει μια στιβαρή οικονομία και δημόσια διοίκηση», κάτι που όλοι ξέρουμε ότι τώρα δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και το πακέτο των μέτρων είναι γεμάτο σκληρές περικοπές…

Για την ανάγκη για φορολογική δικαιοσύνη και πάταξη της φοροδιαφυγής μιλά και ο Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους συνομιλητές του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα πρέπει μόνο να επισημαίνει, αλλά και να λύνει.

Η στήλη οφείλει να καταγράψει τις προσπάθειες που φαίνεται πως ξεκινούν τις τελευταίες ημέρες. Διασταυρώσεις σε 54.000 φυσικά πρόσωπα, δέσμευση περιουσιακών στοιχειών 121 προσώπων κ.ά. Θυμάται όμως και άλλες βαρύγδουπες ανακοινώσεις από το πρόσφατο παρελθόν που ελάχιστα προσέφεραν: τα ονόματα των γιατρών στο Κολωνάκι, τις συλλήψεις της «μιας ημέρας» για χρέη στο Δημόσιο.

Έχει παράλληλα καταγράψει τις (ανά τριήμερο) ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ για τους ελέγχους σε περιοχές ανά την Ελλάδα οι οποίες έβγαζαν ποσοστά παραβατικότητας 50% - 100%.

Το ζήτημα όμως δεν είναι τα δελτία τύπου, αλλά η αποτελεσματικότητα. Ως προς αυτή, αυτό που έχει να επιδείξει η ελληνική πολιτεία είναι απογοητευτικό: με βάση τα τελευταία στοιχεία (β΄ τρίμηνο 2012), η εφορία εισπράττει μόλις 4,77 ευρώ από κάθε 100 ευρώ προστίμων που επιβάλλει!

Άντε μετά να πείσεις την τρόικα ότι θα κλείσεις το πακέτο με αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v