Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Η επιμήκυνση περνά από την έκθεση της τρόικα"

Τελευταία ευκαιρία για Ελλάδα, πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας, δήλωσε ο Γιούνκερ. Όχι σε τρίτο πακέτο. Αντίθετος σε Grexit. Να μην πληρώσουν πάλι οί ίδιοι. Θα υλοποιήσουμε τους στόχους, ζητάμε ανάπτυξη, τόνισε ο Α. Σαμαράς.

Η επιμήκυνση περνά από την έκθεση της τρόικα
Η Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ενδεχόμενη επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα στην έκθεση της τρόικα.  

"Όπως γνωρίζετε", σημείωσε ξεκινώντας τη δήλωσή του, "η Ελλάδα είναι βαθιά στην καρδιά μου. Γνωρίζω ότι έχει υπάρξει σημαντική συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς της Ευρώπη σήμερα αν δεν κατανοήσει τη συμβολή της Ελλάδας σε αυτό. Ερχομαι ως φίλος. Πιστεύω ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν το λέω απλά αυτό, αλλά το έχω αποδείξει με τη στάση μου", υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια σε επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος και αυτό δείχνει το κουράγιο της Ελληνική κυβέρνησης αλλά και πολλών ανθρώπων που περνούν δύσκολα. «Οι Ελληνες πολίτες καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και αυτό δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό στο εξωτερικό».

"Θα πρέπει όμως να πω την αλήθεια και αυτή είναι ότι η Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας".

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι είπε στον πρωθυπουργό ποιες είναι οι προτεραιότητες.

Η πρώτη προτεραιότητα, σημείωσε, έχει να κάνει με την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. "Αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επόμενη εκταμίευση. Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης".

Σε ότι αφορά την επιμήκυνση, αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικα. Θα συζητηθεί η επιμήκυνση και οι διαστάσεις του θέματος αυτού, δήλωσε. «Μέτρα που θα βοηθήσουν την δημοσιονομική εξυγίανση είναι σημαντικά αλλά δεν μπορώ να προκαταβάλω κάτι», απάντησε σε ερώτηση για το εάν συνηγορεί για μια διετή παράταση.

Να μην πληρώσουν πάλι οι ίδιοι

Μιλώντας για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σημείωσε ότι "το σίγουρο είναι ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτοί με τα χαμηλά εισοδήματα έχουν υποφέρει πολύ και δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις για αυτούς. Και άλλα μέρη της κοινωνίας πρέπει να συμβάλουν", υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να προχωρήσει σε ότι αφορά το κομμάτι της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. "Αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες. Θα πρέπει όμως να γίνει πρόοδος", σημείωσε.

Πιστεύω, ανέφερε, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν υποσχεθεί οι Ελληνες, θα πρέπει να προχωρήσουν.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις είναι δύσκολες, γιατί υπάρχουν φήμες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Πρέπει να πω ότι είμαι αντίθετος στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν είναι για το καλό της Ελλάδας και θα σήμανε προβλήματα για την Ευρώπη. Αν όσοι μιλούν για αυτό τηρούσαν πιο ήπια στάση θα μπορούσε να προχωρήσει καλύτερα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων", ανέφερε.


Δεν βλέπω τρίτο πακέτο

"Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να κάνω διάλεξη στον ελληνικό λαό και τη χώρα. Ποιος είμαι εγώ που θα κάνω μάθημα στον ελληνικό λαό; Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει", κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρξε λάθος σχεδιασμός του πακέτου για την Ελλάδα και αν χρειάζεται νέα χρηματοδότηση, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «είναι μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Το παιχνίδι είναι στα χέρια της. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει επίγνωση της κατάστασης. Δεν μπορώ να μιλήσω για τρίτο πακέτο γιατί η τρόικα είναι που θα βγάλει το πόρισμα. Δεν συνηγορώ, πάντως, υπερ ενός τρίτου πακέτου. Αν είχαν υλοποιηθεί όσα έπρεπε στο δεύτερο πρόγραμμα δεν θα χρειάζονταν τρίτο πακέτο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια ενός κουρέματος των ομολόγων που έχει ο επίσημος τομέας, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω επί του συγκεκριμένου θέματος όπως τίθεται στην ερώτηση.


Σαμαράς: Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα

Εχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε όλους τους στόχους, το μόνο που ζητάμε είναι να μπούμε στην ανάπτυξη, τόνισε ο Αν. Σαμαράς μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup.  

"Ο κ. Γιούνκερ, ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας, και προσωπικός μου φίλος έρχεται στην Ελλάδα σε δύσκολη στιγμή. Του είπα ότι άλλαξαν πολλά τους τελευταίους δυο μήνες και θα αλλάξουν και άλλα", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η "έχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, έχουν επισπεύσει τις διαθρωτικές αλλαγές και τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουμε το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ".

Τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ για τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της προστασίας των πολιτών αντιμετωπίζοντας τη λαθρομετανάστευση.

"Μίλησα για την σημασία που έχει η στήριξη τριών κομμάτων στη κυβέρνηση. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Εχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε όλους τους στόχους. Ζητάμε μόνο να μπούμε στην ανάπτυξη. Αυτό ζητά η κοινή λογική, ο κόσμος και η κυβέρνηση", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με τεράστια ανεργία και συνεχή ύφεση, εξήγησε, η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. "Δίνουμε σημασία και στο θέμα της ρευστότητας και ψάχνουμε τρόπους αυτό να λυθεί το συντομότερο δυνατό", ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο. "Είμαστε σίγουροι ότι όσοι ποντάρουν στην έξοδο της χώρας στο ευρώ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες μας, θα διαψευστούν. Θα τους διαψεύσουμε με έργα. Πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο ζητούμενο. Η αξιοπιστία της χώρας. Όταν αυτό γίνει θα αλλάξει η ψυχολογία, τόσο μέσα όσο και έξω από την Ελλάδα", κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Η συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ είναι σημαντική γιατί ως επικεφαλής του Εurogroup μπορούσε να μας ενημερώσει για τις απόψεις της Ευρώπης αναφορικά με την Ελλάδα, είπε ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από τις συναντήσεις που θα έχει. "Ήταν σημαντικό που συνάντησα τον κ. Γιούνκερ πριν από το ραντεβού με την κ. Μέρκελ", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v