Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2012

Ο ΟΠΑΠ, ο Λουρόπουλος και τα «καυτά θέματα»

Ο ΟΠΑΠ, ο Λουρόπουλος και τα «καυτά θέματα»
Επέστρεψε, λένε οι πληροφορίες, στα καθήκοντά του μετά την περιπέτεια της λοίμωξης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος. Πάνω στην ώρα, αφού επίκειται σήμερα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και αύριο το conference call με τους αναλυτές, που θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα εν όψει των πολλών εξελίξεων που τρέχουν.

Και δεν τρέχουν όλα... ρολόι. Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας για τα λαχεία -στην οποία ηγείται ο ΟΠΑΠ- φαίνεται ότι έχουν ήδη οδηγήσει σε αναβολή της καταληκτικής προθεσμίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση ως τις 30 Νοεμβρίου.

Ήδη από την Παρασκευή, εξάλλου, κυκλοφόρησαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να υπάρξουν διοικητικές αναδιατάξεις στον ΟΠΑΠ (όπως τις κατέγραψε το χρηματιστηριακό σχόλιο του Euro2day.gr την ίδια μέρα), ενώ την επομένη υπήρξαν και δημοσιεύματα για υποβολή παραίτησης εκ μέρους του κ. Λουρόπουλου.

Τα δημοσιεύματα αυτά δεν διαψεύστηκαν μέχρι σήμερα, δημιουργώντας ερωτήματα στην αγορά. Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Λουρόπουλος γνωστοποίησε πρόσφατα σε μέλη της κυβέρνησης ότι νιώθει τεράστια πίεση από πολλές κατευθύνσεις, την οποία προφανώς δεν ήταν συνηθισμένος να αντιμετωπίζει. Ωστόσο, οι πληροφορίες ότι έφτασε ως την υποβολή παραίτησης δεν επιβεβαιώνονται.

Είναι γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του, με ανοιχτά καυτά θέματα όχι μόνον ως προς την ιδιωτικοποίηση και την υπόθεση των λαχείων, αλλά και σε θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα με την αποχώρηση του Γιάννη Σπανουδάκη, όπως αυτό του τεχνολογικού παρόχου και του εταίρου στο on line gaming.

Στις ενδιαφερόμενες πλευρές για τα παραπάνω συγκαταλέγονται διεθνή μεγαθήρια, αλλά και ισχυρότατα εγχώρια συμφέροντα, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το ουσιαστικό θέμα είναι αν ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ θα αντέξει τη συνεχή πίεση που συνεπάγεται η θέση του ως το τέλος των παραπάνω διαδικασιών, που θα κρατήσουν μήνες. Κι αυτό καθώς δεν προέρχεται από τον χώρο του gaming, άρα δεν είναι βαθύς γνώστης της συγκεκριμένης «πιάτσας», ούτε έχει θητεύσει σε θέσεις με τόσο υψηλές ευθύνες και πολιτικοοικονομική… επικινδυνότητα.

Πάντως, κάποιες πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να «πλαισιώσει» τον κ. Λουρόπουλο με έτερο πρόσωπο, που θα έχει ισχυρές αρμοδιότητες.

Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα του ΟΠΑΠ έχει τεράστια σημασία όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, ενώ ταυτόχρονα είναι και η πρώτη προσπάθεια για σημαντική ιδιωτικοποίηση, την οποία παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι και η τρόικα των δανειστών μας.

Εν ολίγοις, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα εκ μέρους της κυβέρνησης, διότι αν πάει κάτι στραβά ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v