Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2012

Σφηνάκια για ΓΕΒΚΑ και Περσέα

Σφηνάκια για ΓΕΒΚΑ και Περσέα
ΓΕΒΚΑ: Κατά την τελευταία τριετία, η μετοχή της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει χάσει μόλις γύρω στο 10% της αξίας της, πολύ λιγότερο από το μέσο όρο της αγοράς. Μια τέτοια σταθερότητα θα τη ζήλευαν και τα περισσότερα γερά χαρτιά του Χ.Α.

Αν, μάλιστα, συνεκτιμήσει κάποιος ότι η εισηγμένη την τελευταία τριετία έχει διανείμει δύο φορές μέρισμα, τότε οι όποιες απώλειες των μετόχων της καθίστανται οριακές.

Από πλευράς ταμπλό, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως στην αμυντική στάση της μετοχής συνέβαλαν σημαντικά τόσο οι αγοραστικές παρεμβάσεις των βασικών μετόχων (οικογένεια Κρεμμύδα) όσο και η σταδιακή αγορά του 5% από την εταιρεία Χρυσαφίδης (χθες είχαμε και τη σχετική επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση).

Από πλευράς αποτελεσμάτων, τη δύσκολη αυτήν τριετία, η ΓΕΒΚΑ καταφέρνει να διατηρεί κάποια κερδοφορία, ενώ παράλληλα επενδύει και επεκτείνεται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα).

Το κυριότερο όμως επίτευγμά της είναι ότι έχει σημειώσει θετικές ταμειακές ροές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, μειώνοντας έτσι δραστικά τον καθαρό δανεισμό της.

Η κίνηση βέβαια της εταιρείας Χρυσαφίδης να ανακοινώσει την κατοχή του 5% της εισηγμένης αρχικά σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς και οι δύο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο. Είναι ανταγωνίστριες.

Τέθηκε αρχικά το ζήτημα μιας δρομολογούμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στη Γενική Εμπορίου διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας πως η κίνηση της ανταγωνίστριας έχει μόνο επενδυτικό χαρακτήρα και τίποτε παραπάνω. Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί πως η Γενική Εμπορίου θα είναι μία από τις εταιρείες του κλάδου που -κόντρα στην κρίση- θα επιζήσουν και πως γι' αυτόν τον λόγο η Χρυσαφίδης φρόντισε να λάβει θέση.

Άλλωστε, μια ενδεχόμενη επιθετική διάθεση θα μπορούσε να σκοντάψει στο γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι της ΓΕΒΚΑ ελέγχουν πάνω από το 45% του συνόλου των μετοχών.


Περσεύς: Τα κέρδη σχετικά χαμηλά στο εννεάμηνο (644 χιλιάδες ευρώ), αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, που προσέγγισαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, στις 30/9/2012 ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στο (καθόλου ευκαταφρόνητο) ύψος των 41 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v