Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2013

ΔΕΗ:Οι λογαριασμοί και η..."κοινωνική ευαισθησία"

ΔΕΗ:Οι λογαριασμοί και η...κοινωνική ευαισθησία
Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το euro2day, οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα ανακοινωθούν δεν θα ξεπερνούν το 10-11% έναντι του 25% που ζητούσε η ΔΕΗ. Το πού θα καθίσει η μπίλια θα το δούμε και θα το... πληρώσουμε σύντομα.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε κατ' αρχάς είναι ότι τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε μεσοσταθμική αύξηση για το σύνολο των τιμολογίων. Επειδή όμως το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετή σπέκουλα με το ποιος πρότεινε τι κ.λπ., αξίζει τον κόπο να δούμε ποιες ήταν οι αυξήσεις που ζητούσε η ΔΕΗ ανά κατηγορία τιμολογίου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο ΧΑΜ.

Κατ' αρχάς, να πούμε ότι η πρόταση της ΔΕΗ προέβλεπε αυξήσεις σε 3 δόσεις. Δηλαδή την 1η Ιανουαρίου, την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου. Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου θα καταργούνταν το τιμολόγιο για κατανάλωση 800-1.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο, το οποίο θα ενσωματωνόταν σε νέο τιμολόγιο 800-2.000 κιλοβατώρων. Σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ, από την 1η Ιουλίου θα καταργούνταν και το τιμολόγιο 0-800, για να ενσωματωθεί σε ένα νέο τιμολόγιο 0-2.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο.

Έτσι, με βάση τις προτάσεις της ΔΕΗ, οι ανατιμήσεις που ζητούσε σε συνδυασμό με την κατάργηση τιμολογίων, θα προκαλούσαν αύξηση στο σκέλος ενέργειας των τιμολογίων της τάξης του 42% και συνολικά (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή χρήση δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.) περίπου 25%.

Αυτό πάντως που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι ειδικά για τα οικιακά τιμολόγια η πρόταση της ΔΕΗ προέβλεπε αυξήσεις μεταξύ 27% και… 85% για τη χρήση ενέργειας, για δε το σύνολο του λογαριασμού (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) μεταξύ 14% και 48%.

Τα τεράστια ποσοστά που προαναφέρθηκαν προέκυπταν, όπως γίνεται εμφανές, από την κατάργηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις (0-800 κιλοβατώρες) και την ενσωμάτωσή τους σε τιμολόγια με μεγαλύτερες καταναλώσεις (0-2.000 κιλοβατώρες).

Είδες η ΔΕΗ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v