Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 31 2012

H ήττα των hedge funds από την… κοινή λογική!

H ήττα των hedge funds από την… κοινή λογική!
Η στήλη ψάρεψε το e-mail που έστειλε προς αυτήν ο Δημήτρης Τζάνας (γνωστό στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς) και το αναδημοσιεύει λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

«Την ταραγμένη δεκαετία που τελειώνει το 2012 (2002-12) οι αποδόσεις των hedge funds μόλις έφτασαν το 17%.

Αντιθέτως, ένα μικτού χαρακτήρα χαρτοφυλάκιο (60% μετοχές, 40% τίτλοι σταθερής απόδοσης), συνήθους διαχειριστικής λογικής, πέτυχε απόδοση που ξεπέρασε το 90% (βλέπε Economist των Χριστουγέννων)!

Ήττα κατά κράτος για τους παχυλά αμειβόμενους διαχειριστές των hedge funds αλλά και για τη διαχειριστική λογική τους που αποθεώνει την επιλογή της διαρκούς αναζήτησης επενδυτικών κινήσεων.

Ήττα κατά κράτος για τη λογικής που θεοποιεί το momentum, το high frequency trading, τη μόχλευση του χαρτοφυλακίου (leverage), που θεωρεί τα παράγωγα προϊόντα ως κύριο εργαλείο επιδίωξης των στόχων του. Ήττα για τη λογική που πάσχει από το σύνδρομο της βραχυθεσμοπάθειας και απεχθάνεται τη μακροπρόθεσμη διακράτηση θέσεων και αξιών.

Κι όμως, ιδού που οι αποδόσεις δικαιώνουν πάλι την παραδοσιακή επενδυτική λογική του Buffett (βλέπε F.T. 22/12/12). Εκείνη που θεωρεί ότι το stock-picking εταιρειών με υγιή θεμελιώδη και θετικές προοπτικές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, συνιστά τη βασική δουλειά του διαχειριστή. Δουλειά η οποία συνεχίζεται με τη στενή παρακολούθηση της πορείας τους και με τη μεσομακροπρόθεσμη διακράτησή τους.

Ακούγεται παλιομοδίτικο και απλοϊκό, αλλά με αυτήν τη συνταγή ο Buffett έγινε ζάμπλουτος. Τελικά η μετεξέλιξη των αγορών σε στίβους στοιχηματισμού με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης μετάλλαξαν και τους διαχειριστές. Και σίγουρα αλλοίωσαν και τη φυσιογνωμία των αγορών που ελάχιστα αρθρώνεται πλέον με την πραγματική οικονομία…».

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v