Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2013

Το ΤΧΣ, η Τρόικα και η πώληση του Τ.Τ.

Το ΤΧΣ, η Τρόικα και η πώληση του Τ.Τ.
Χθες το πρωί τέσσερις τράπεζες υπέβαλαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το κατ' αρχήν ενδιαφέρον τους για την αγορά του υγιούς χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Αττικής ζήτησαν, πρακτικά, από το ΤΧΣ προέγκριση για να μπορέσουν εν συνεχεία, αν θέλουν, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για το Τ.Τ..

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέτοχος ήδη των συστημικών τραπεζών και ως αρμόδιος φορέας για την εξυγίανση των υπολοίπων, καλείται να εγκρίνει το αν μια τράπεζα είναι σε θέση να υποβάλει δεσμευτική προσφορά και αξιόπιστο business plan για το υγιές χαρτοφυλάκιο του Τ.Τ.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία, που προκάλεσε, ως εκ τούτου, μια μικρή σύγχυση στην αγορά.

Πρώτη φορά σε διάσπαση τράπεζας οι ενδιαφερόμενοι για το υγιές κομμάτι έπρεπε να λάβουν προέγκριση συμμετοχής στη διαδικασία από το Τ.Χ.Σ.

Τόσο στην διάσπαση της Proton, όσο και σε αυτή της ΑΤΕ, η διαδικασία έτρεξε απευθείας από την ΤτΕ.

Η μη ανάμειξη του ΤΧΣ στην διάσπαση της ΑΤΕ ενόχλησε, όμως, την Τρόικα η οποία και απαίτησε να αλλάξει η διαδικασία, στην περίπτωση του Τ.Τ. και αυτή να ισχύσει και για ενδεχόμενες διασπάσεις άλλων τραπεζών στο μέλλον.

Έτσι στο Τ.Χ.Σ θα υποβληθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για το Τ.Τ. και θα προωθηθούν απ' αυτό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τ.Χ.Σ και Τράπεζα της Ελλάδος θα συναποφασίσουν για την επικρατέστερη προσφορά.

Υ. Γ Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη, το ΤΧΣ προσέλαβε, κατόπιν διαγωνισμού την Ernst& Young ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο του για την διάσπαση και πώληση του Τ.Τ.

Με τη βοήθειά της θα εξετάσει τις αιτήσεις προέγκρισης, που υπέβαλλαν χθες οι τέσσερις ενδιαφερόμενες τράπεζες, θα αξιολογήσει εν συνεχεία της δεσμευτικές προσφορές και θα εκπονήσει ένα πλάνο αναδιάρθρωσης στην περίπτωση που επιλεγεί η προσωρινή λύση να διασπασθεί μεν το Τ.Τ. αλλά το υγιές κομμάτι να παραμείνει αυτόνομο ως το Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v