Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2013

ΟΤΕ: Το μέρισμα και η "διακράτηση"... θυγατρικών

ΟΤΕ: Το μέρισμα και η διακράτηση... θυγατρικών
Ο Οργανισμός διένειμε μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή για τις χρήσεις 2007 και 2008, 0,50 και 0,15 ευρώ για τις χρήσεις 2009 και 2010 αντίστοιχα, ενώ για την οικονομική χρήση του 2011 δεν μοίρασε μέρισμα.

Τη μη διανομή μερίσματος έχουν προεξοφλήσει οι επενδυτές και για φέτος, καθώς εδώ και δύο χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά αναρωτιέται για το αν ο ΟΤΕ θα καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό του.

Σύμφωνα με την αγορά, κάθε άλλο παρά προτεραιότητα για τη διοίκησή του είναι η διανομή μερίσματος. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία και ακούγονται αρκετά ευνοϊκά σχόλια με το ζήτημα της αναχρηματοδότησης.

H Deutsche Bank, για παράδειγμα, σε πρόσφατη έκθεση, εκφράζει την αισιοδοξία της για την πώληση δύο θυγατρικών του Οργανισμού.

«Ο ΟΤΕ έχει εδώ και καιρό τονίσει την πρόθεσή του να διαθέσει περιουσιακά του στοιχεία για να βοηθήσει την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεών του που λήγουν. Αντιλαμβανόμαστε πως οι προσπάθειες για την πώληση τόσο της Hellas Sat όσο και της βουλγαρικής Globul εξελίσσονται ικανοποιητικά. Πιστεύουμε πως οι συναλλαγές θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Hellas Sat έχει υπολογιστεί πως θα αποτιμηθεί στα 150-200 εκατ. ευρώ και η Globul στα 600 - 700 εκατ. ευρώ. Έσοδα αυτής της κλίμακας θα ήταν καλοδεχούμενα εν όψει των δανειακών λήξεως του Αυγούστου».

Μέσα λοιπόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως -αν προχωρούσαν και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων το πρώτο τετράμηνο του 2013- θα μπορούσε ίσως ο ΟΤΕ να μοιράσει φέτος μέρισμα στους μετόχους του.

Στο ζήτημα άλλωστε αναφέρεται και η έκθεση της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, η οποία, αφού εστιάζει στις θετικές ταμειακές ροές που παράγει η εισηγμένη -και με προϋπόθεση την αναχρηματοδότηση των μεσοπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων-, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του ΟΤΕ στη διανομή μερίσματος.

Μια διατηρήσιμη πτωτική τάση στα yields των ομολόγων θα μπορούσε επιπλέον να στηρίξει μια τέτοια απόφαση, εκτιμά ο ελληνικός χρηματιστηριακός οίκος.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν πως αν η διοίκηση του Οργανισμού καταφέρει να ρολάρει σημαντικό μέρος των δανείων της, θα κάνει δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσον θα ρευστοποιήσει τη θυγατρική της στη Βουλγαρία.

Οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v