Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2013

ΕΥΔΑΠ: "Μάχη" Σταυρίδη με τους μπαταχτσήδες!

ΕΥΔΑΠ: Μάχη Σταυρίδη με τους μπαταχτσήδες!
Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να μην έχει πειστεί ακόμη για τις δυνατότητες της νέας διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να εισπράξει τις ανεξόφλητες οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ των δήμων και του κράτους προς αυτή, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν ως έναν βαθμό. Κάτι τέτοιο μάλιστα θα βοηθούσε και την πορεία της μετοχής στο χρηματιστήριο.

Η αλήθεια είναι πως οι οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Το Δημόσιο οφείλει πάνω από 300 εκατ. ευρώ (μόλις τα 53 εκατ. από απλήρωτους λογαριασμούς) κυρίως από δημόσιες επενδύσεις που έκανε η ΕΥΔΑΠ κατά την περίοδο 2000-2008 και για τις οποίες δεν πληρώθηκε ποτέ.

Οσο για τα βερεσέδια των δήμων (223 εκατ. ευρώ) έρχονται κυρίως από την εποχή των παχέων αγελάδων, με τους ΟΤΑ στις πλείστες των περιπτώσεων να έχουν εισπράξει τα λεφτά από τους καταναλωτές, αλλά να τα έχουν διαθέσει για άλλους λόγους (βλέπε υπεράριθμες προσλήψεις, κ.λπ.).

Τώρα, πόσο εύκολο είναι, χρηματικά ποσά που δεν εισπράχθηκαν στους καιρούς της ανάπτυξης, να εισπραχθούν σήμερα, όταν το κράτος και οι δήμοι χρωστούν σε… όποιον μιλάει ελληνικά;

Το θετικό πάντως είναι πως ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Στέλιος Σταυρίδης έθεσε «δυνατά» το θέμα από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου σημείωσε πως «θα κάνουμε ότι πιο πρόσφορο και ρεαλιστικό μπορούμε».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη των δήμων, «κόκκινη γραμμή» για την ΕΥΔΑΠ είναι η μη περαιτέρω αύξησή τους και στη συνέχεια προτίθεται να δρομολογήσει μια συμφωνία που θα προβλέπει: α) σταδιακή μείωση του υπολοίπου και β) πέρασμα των δικτύων όλων των δήμων στην ΕΥΔΑΠ, γεγονός που θα εμποδίσει την επανάληψη του προβλήματος στο μέλλον.

Ως προς τις οφειλές του Δημοσίου τώρα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν άνοιξε τα χαρτιά της, ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία σημειώνουν πως το ζήτημα θα «σηκωθεί» σε κάποια μελλοντική στιγμή.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη διοίκηση θα καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση, αν αφεθεί να κάνει το έργο της. Καλή επίδοση στο συγκεκριμένο μέτωπο, θα τονώσει και την τιμή της μετοχής.

Οι απαισιόδοξοι κοιτάζουν την ιστορία και τις συνεχείς αλλαγές διοικήσεων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v