Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2013

To Κατάρ, η συμφωνία για ΜμΕ & η ιδέα που αξίζει

To Κατάρ, η συμφωνία για ΜμΕ & η ιδέα που αξίζει
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εμφανίστηκε στο Κατάρ με μια σωστή ιδέα. Αντί να ζητήσει επενδύσεις, πρότεινε ένα συγκεκριμένο σχήμα.

Να συστήσουν οι Καταριανοί fund για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στο οποίο οι ίδιοι θα βάλουν χρήμα και η Ελλάδα θα εισφέρει πόρους του ΕΣΠΑ.

Η κυβέρνηση του Κατάρ το αποδέχθηκε και συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να βάλουν ως 1 δισ. ευρώ έκαστη. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία. Όχι για το εύρος της αλλά για τη δομή την οποία ενέχει.

Η ελληνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, κινείται προς τη λογική της αγοράς.

Αντί να διαχειριστεί μέσω του Δημοσίου τους πόρους του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βάζει πόρους του ΕΣΠΑ σε fund, λειτουργώντας ως "anchor investor".

Με δεδομένο ότι το fund συγκεντρώνει και ιδιωτικά κεφάλαια, οι πόροι για επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, ενώ η διαδικασία επιλογής επιχειρηματικών σχεδίων απλοποιείται και διενεργείται πλέον με όρους αγοράς.

Πρόκειται για μια σωστή, σύμφωνα με την αγορά, ιδέα που είναι, όμως, στα σπάργανα. Εξ ου και όπως τόνισαν οι δύο πλευρές "δεν έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποτελέσει άλλο ένα… πυροτέχνημα στα τόσα που προηγήθηκαν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v