Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 7 2013

Ο "διαπραγματευτής" της ΔΕΗ με τα τρία πρόσωπα

Ο διαπραγματευτής της ΔΕΗ με τα τρία πρόσωπα
H καταγγελία του διευθυντή της ΔΕΗ Φωτίου Μανδάνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «επιδοτούμενες» τιμές ηλεκτρικού για βιομηχανικούς καταναλωτές, τη στιγμή που ο ίδιος διαπραγματεύονταν μαζί τους για τη διαμόρφωση της τιμής, δεν είναι ούτε απλή ούτε αθώα, όσο προσπαθεί να την εμφανίσει το στέλεχος της επιχείρησης.

Όπως μαθαίνει ο ΧΑΜ, ορισμένες από τις εταιρείες που διαπραγματεύονταν με τη ΔΕΗ εξετάζουν την υπόθεση και από νομική άποψη. Ο λόγος είναι ότι στο πρόσωπο του διαπραγματευτή εκπροσώπου της ΔΕΗ συμπίπτουν επιπλέον και οι ιδιότητες του μετόχου (έχω μερικές χιλιάδες μετοχές της ΔΕΗ, ομολογεί ο ίδιος σε επιστολές του σε ΜΜΕ) και του καταναλωτή και ενεργού πολίτη, όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται.

Έτσι, λοιπόν, επισημαίνουν (τονίζοντας πως δεν υπάρχει κάποια προσωπική αντιπαράθεση, αλλά μόνο με νοοτροπίες) ότι ως στέλεχος - διαπραγματευτής εκπροσωπών τη ΔΕΗ έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Ως μέτοχος επιθυμεί να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό τα κέρδη της εταιρείας.

Ως οικιακός καταναλωτής να περιορίσει την επιβάρυνση στα τιμολόγια με τα οποία πληρώνει ο ίδιος το ηλεκτρικό, σε βάρος άλλων τιμολογίων, των βιομηχανικών, για το ύψος των οποίων διαπραγματεύεται με τους πελάτες της επιχείρησης.

Εκτός από αυτά, υπό εξέτασιν είναι και η αξιοποίηση από τον ίδιο, με την ιδιότητα του μετόχου, εσωτερικής πληροφόρησης. Προκειμένου δηλαδή να διαπραγματεύεται με μεγάλους πελάτες της επιχείρησης, είναι φυσικό ότι έχει πρόσβαση σε πραγματικά κοστολογικά στοιχεία, τα οποία προσδιορίζουν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, οπότε θα μπορεί να χαράζει την επενδυτική του πολιτική έναντι της μετοχής της ΔΕΗ.

Από όσο γνωρίζουμε, όλα τα παραπάνω τα έχει αξιολογήσει η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία και επρόκειτο να προχωρήσει σε έρευνα για το θέμα και για τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του στελέχους της στην καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν μάθαμε να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v