Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2013

ΕΥΠΡΟ: Πόσο φτηνή ή ακριβή είναι η μετοχή;

ΕΥΠΡΟ: Πόσο φτηνή ή ακριβή είναι η μετοχή;
Νέο υψηλό δωδεκαμήνου σημείωσε χθες η μετοχή της Eurobank Properties, κλείνοντας τελικά στα 6,12 ευρώ, ή 51% πιο ψηλά σε σχέση με την προ εξαμήνου αποτίμησή της.

Ενδεικτικό είναι το ότι το διεθνές fund Fairfax, που αγόρασε τον Αύγουστο 9.017.987 μετοχές της ΕΥΠΡΟ προς 4,75 ευρώ το τεμάχιο, καταγράφει άνοδο 29% σε διάστημα μόλις πέντε μηνών και αυτό από μια -θεωρητικά τουλάχιστον- «αμυντική» επενδυτική τοποθέτηση!

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η μετοχή έχει «τρέξει» υπερβολικά, συνεκτιμώντας και την πτωτική πορεία που αναμένεται για την εγχώρια αγορά των ακινήτων το 2013.

Όπως υποστηρίζουν, το discount της μετοχής που σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 41% της εσωτερικής της αξίας θα περιοριστεί με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2012 και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2013 (λογιστικές απομειώσεις στα ακίνητα).

Κάποιοι άλλοι συνδέουν την πορεία της μετοχής με την επικείμενη (μέσα στο 2013) δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας.

Υπάρχει προφανώς και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία:

• Ακόμη και αν υπάρξει σημαντική απομείωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2013, το discount της Eurobank Properties θα διατηρηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τον τρέχοντα μέσο όρο του κλάδου στην Ευρώπη (μεταξύ του 15% και του 20%).

• Η Εθνική Τράπεζα δεν φαίνεται να έχει κανέναν ιδιαίτερο λόγο να επιτύχει η δημόσια πρόταση, άρα δεν έχει κίνητρο να προσφέρει υψηλό τίμημα. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του, το Fairfax θεωρεί την τοποθέτησή του στη Eurobank Properties μακροπρόθεσμη, άρα μάλλον θα ήταν έκπληξη αν αποφάσιζε να δεχτεί τη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας. Συμπερασματικά, λοιπόν, δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως η επικείμενη δημόσια πρόταση είναι αυτή που τραβάει τη μετοχή προς τα πάνω.

• Πέρα από τη Eurobank Properties, ανάλογη άνοδο στο ταμπλό (+61%) έχει σημειώσει και η Trastor, που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο με την ΕΥΠΡΟ.

• Και τέλος, οι δρομολογούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τη βούληση του ελληνικού δημοσίου να ρευστοποιήσει κρατικά ακίνητα, θα μπορούσε να προκαλέσει  έντονη κινητικότητα γύρω από τον κλάδο, ιδίως στην περίπτωση τελικά όπου στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο επέλθουν κάποιες διορθώσεις.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι δύο αντίθετες προσεγγίσεις σε κουβέντα που έγινε για τη μετοχή μεταξύ χρηματιστηριακών κύκλων.

Εσείς διαλέγετε (άποψη) και παίρνετε (ή δεν παίρνετε) μετοχές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v