Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2013

Alco: Ανακοινώσεις, δανεικά και ερωτήματα

Alco: Ανακοινώσεις, δανεικά και ερωτήματα
H αποκάλυψη του Euro2day.gr πως η Alco Hellas αποφάσισε να πουλήσει το 55% των μετοχών της θυγατρικής της Alco Deutschland (που με τη σειρά της ελέγχει το 51% της παραγωγικής εταιρείας Gutmann) στους βασικούς της μετόχους φαίνεται πως σταδιακά ξετυλίγει το κουβάρι και άλλων παράπλευρων οικονομικών σχέσεων που είχε η οικογένεια Τζώρτζη με τον εισηγμένο όμιλο:

Σχέσεων που επιτείνουν τον προβληματισμό για τους χειρισμούς της διοίκησης. Και ειδικότερα για το κατά πόσον οι χειρισμοί αυτοί εξυπηρέτησαν τελικά τα συμφέροντα του ΣΥΝΟΛΟΥ των μετόχων της εισηγμένης.

Προ ημερών μάθαμε διά ανακοίνωσης ότι η GSI, δηλαδή η εταιρεία που έχει συστήσει στη Γερμανία η οικογένεια Τζώρτζη κι αγοράζει το 55% του «φιλέτου» της Alco, ήταν και δανειστής της εισηγμένης Alco Hellas, από το 2011, για ποσό που έφτασε τελικά το 1.340.000 ευρώ.

Και μόλις χθες, η διοίκηση της Alco Hellas παραδέχτηκε πως η θυγατρική της στη Γερμανία (η Gutmann) είχε δανείσει από τον Νοέμβριο του 2011 τον βασικό μέτοχο της μητρικής Alco Hellas Θεόδωρο Τζώρτζη με ποσό 1,2 εκατ. ευρώ, «όταν η Gutmann δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας».

Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε πως στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ο κ. Τζώρτζης δεν έχει αποπληρώσει ούτε 1 ευρώ, διότι -όπως προστίθεται στην ανακοίνωση- στη δανειακή σύμβαση υπήρχε όρος σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Τζώρτζης μπορούσε να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο την αποπληρωμή (έως τις 2/11/2013) χωρίς να… τρέχει κάστανο.

Με άλλα λόγια, λοιπόν:

Τον Νοέμβριο του 2011, την ώρα που ο εισηγμένος όμιλος πλήττεται βαρύτατα από την ελληνική κρίση και ακόμη και υγιέστατες εταιρείες εκλιπαρούν για μετρητά, η διοίκησή του (δηλαδή ο κ. Τζώρτζης) αποφασίζει να δανείσει η θυγατρική τον βασικό μέτοχο, δηλαδή τον κ. Τζώρτζη, με ποσό 1,2 εκατ. ευρώ, επιτόκιο 3% και περίοδο χάριτος έως 2 έτη!

Κι αυτά όταν την ίδια περίοδο ο τραπεζικός δανεισμός της μητρικής Alco Hellas σε ελληνικές τράπεζες ξεπερνούσε τα 29 εκατ. ευρώ, προφανώς με επιτόκιο πάνω από 3%.

Εκτός αυτού, όμως, την ίδια περίοδο που η θυγατρική της Alco δανείζει τον κ. Τζώρτζη (με επιτόκιο 3%), η ίδια η Alco δανείζεται αντίστοιχο ποσό από την εταιρεία της... οικογένειας Τζώρτζη, την GSI, με επιτόκιο που δεν έχει γνωστοποιηθεί!

Ο κ. Τζώρτζης βέβαια έχει περιθώριο να εξοφλήσει το δάνειό του μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, ενώ η GSI λαμβάνει τα χρήματά της άμεσα, αφού από το τίμημα για την εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής αφαιρείται το ποσό του δανείου.

Επειδή όμως στη βράση κολλάει το σίδερο, σημειώνουμε ακόμη ένα στοιχείο που προσέξαμε στις λογιστικές καταστάσεις των τελών 2011 της Alco.

Ότι η Gutmann δεν δάνεισε το 2011 μόνο τον κ. Τζώρτζη, αλλά και την ίδια τη μητρική της Alco Hellas, δάνειο που στο τέλος του ίδιου έτους είχε υπόλοιπο 3 εκατ. ευρώ, όπως αναγράφεται στις τότε λογιστικές καταστάσεις.

Δηλαδή, η γερμανική θυγατρική που έναν χρόνο μετά (σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση Τζώρτζη), αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα χρηματοδότησης, μέσα στο 2011 δάνεισε συνολικά στη μητρική της και στον βασικό μέτοχο της μητρικής της... 4,2 εκατ. ευρώ.

Κι επειδή βλέπουμε ότι γενικώς υπάρχει ένα πλέγμα δανεισμού: α) από τη θυγατρική προς τη μητρική, β) από τη θυγατρική προς τον βασικό μέτοχο και γ) από εταιρεία της οικογένειας Τζώρτζη προς τη μητρική, πράγμα όχι και τόσο σύνηθες, δεν μπορούμε να μη θέσουμε ορισμένα ερωτήματα:

-Τι δάνεια έχει ενδεχομένως η Alco από τη θυγατρική της Alco Deutschland, το 55% της οποίας εκχωρείται στη οικογένεια των βασικών μετόχων;

-Ποιο είναι σήμερα το συνολικό υπόλοιπο των δανείων της Gutmann (σ.σ.: η οποία ελέγχεται μόνο κατά 51% μέσω της Alco Deutschland) προς την Alco;

-Υπάρχουν επιπλέον υποχρεώσεις δανειακές ή άλλες της ίδιας της Alco προς άλλες εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Τζώρτζη, όπως π.χ. συνέβη με την GSI;

Υπάρχουν άλλες δανειακές υποχρεώσεις του κ. Τζώρτζη προς εταιρείες συνδεόμενες με την εισηγμένη Alco;

Κλείνοντας, πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στα «μπρος-πίσω» σε σχέση με τη συνέλευση των μετόχων. Η διοίκηση της Alco Hellas είχε αρχικά δηλώσει πως δεν επροτίθετο να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την έγκριση της πώλησης του 55% της Alco Deutschland, επικαλούμενη μια σχετική έγκριση που είχε λάβει το 2011.

Προφανώς, μετά από πιέσεις και κάτω από το βάρος της αποκάλυψης ότι αγοραστής του «φιλέτου» της Alco ήταν η ίδια η οικογένεια Τζώρτζη, η εισηγμένη εξέδωσε χθες νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα περάσει τη συγκεκριμένη εξαγορά μέσα από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v